Sociologi

Svar till Energimyndigheten

Print Friendly, PDF & Email

Den 16 april hade vi ett inlägg om Riskhantering eller snarare brist på detta där vi kritiserade Energimyndigheten och MSB. Vi har nu fått ett svar från Ola Westberg Pressekreterare på Energimyndigheten det ligger under inlägget om riskhantering. Vårt svar till Energimyndigheten kommer här. Tack för svar!

Angående Energimyndighetens uppdrag vill vi rikta in oss på att kritisera delen om den långsiktiga tillgång på annan energi. Vi konstaterar att Peak Oil innebär ett irreversibelt tillstånd av minskande utbud av flytande energi globalt, förutsatt att de förnybara alternativen inte kan täcka upp frånfallet i olja. ASPO Sverige kan inte se annat än att Peak Oil därmed omöjliggör Energimyndighetens
uppdrag om tryggad långsiktig energitillgång och att ni underlåtit Er att informera allmänhet och politiker om de allvarliga konsekvenser detta kan föra med sig.
ASPO Sverige var inte medvetna om att Energimyndigheten bevakade fenomenet Peak Oil. Som vi uppfattat Energimyndighetens inställning är Peak Oil ett avlägset problem som kan inträffa ca 50 år framåt i tiden. Hänvisa oss gärna till källor där vi kan läsa om Energimyndighetens åsikt/strategi/kunskapsläge i frågan! Vi är medvetna om IEAs turer på området och kan också konstarera att organisationen kontinuerligt tidigarelagt den bedömda tidpunkten för Peak Oil, så sent som i höstas talades det om en oljetopp inom 10 år.

Är Energimyndigheten av liknande uppfattning?

Att det finns olika bedömningar om när de kända oljekällorna tar slut, vilken möjligheten är att finna nya källor, samt vilken utvinning av okonventionella källor som kan förväntas, är okontroversiellt. Frågan är vilken uppfattning Energimyndigheten företräder, vad denna för med sig för den långsiktiga energiförsörjningen, hur man fört ut denna åsikt till allmänhet/politiker samt vilka åtgärder som vidtagits för att mildra konsekvenserna av Peak Oil.
Det är självklart viktigt att minska beroendet av olja, frågan till Energimyndigheten är i vilken grad man tror detta är realiserbart samt vad som händer vid ett misslyckande. Ett scenario där de förnybara
alternativen till olja (el som drivmedel, 2:a generationens biodrivmedel, effektiviseringsåtgärder etc.) aldrig blir kommersiella, inte når fram i tid eller inte kan utgöra ett tillräckligt stort bidrag i kombination med en snar peak i den globala oljeutvinningen, måste beaktas! Vad är Energimyndighetens strategi mot en sådan händelseutveckling?

Olika uppfattningar om framtida teknikers roll är naturliga men att redan nu inteckna signifikanta bidrag från dessa är farligt.

Alltså, vad är planen om Peak Oil är här och nu och alternativen till oljan visar sig otillräckliga?

Styrelsen ASPO Sverige

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

2 Comments on “Svar till Energimyndigheten

  1. Bra Bengt, att du hänger på. Olas svar var svepande och fyllt med mos. Inga klara besked! Frågan är om det överhuvudtaget finns en strategisk plan på energimyndigheten. Vilken roll har Krisberedskapsmynidgheten, när det gäller energibrist och störningar i samhället?

  2. Hej nej Krisberedskapsmyndigheten har vad jag vet inte varit inne på hemsidan, FOI har däremot varit inne på sidan. Kanske något att fråga berörda på NOG seminariet.

Comments are closed.