Sociologi

Israel och Iran ett steg närmare krig

Print Friendly, PDF & Email

The Times skriver att ett steg är taget till för att Israel ska kunna anfalla Irans kärnvapenprogram om de senaste sanktionerna inte ger något resultat. Saudi Arabien har testat sitt luftförsvar så att dom inte av misstag skjuter ner Israeliska flygstridskrafter så att dessa ska kunna passera över landet för ett anfall av Iran.

“The Saudis have given their permission for the Israelis to pass over and they will look the other way,” said a US defence source in the area.

Israel och Saudi Arabien delar sin rädsla för Irans kärnvapen program. De fyra viktiga målen är Natanz och Qom och gaslagret i Isfahan och tungvattenreaktorn i Arak. Det är ca 2250 km från Israel till målen på gränsen vad deras bombplan når även med lufttankning. En passage över Irak kräver nog ett samtycke från Washington vilket inte kommit hittills.

Men brukar inte sådana här händelser komma när man minst anar det och tittar åt ett annat håll. Nu håller VM i fotboll på, BP’s oljeläck i Mexikanska golfen håller på några månader till, och snart kommer orkansäsongen och Obama kommer att hamna i ett ännu sämre läge. USA låter gärna Israel hålla i yxan, efter att man misslyckas med FN sanktionerna.

Vilka konsekvenser detta är svårt att se, men en olje- och gas blockad kan inte uteslutas bland annat av det viktiga Hormuz sundet, en snabb prisökning på energi och ny vända med finanskrisen.

Uppdaterat den 14 sep: En artikel på Market Oracle om planering för detta.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious