Sociologi

Civilisationers undergång

Print Friendly, PDF & Email

En person som betytt mycket för förståelsen för olika kulturers uppgång och fall är Jared Diamond, han har bland annat skrivit boken ”Undergång – Civilisationernas uppgång eller fall” har nu utsetts till Kunskapsprisets internationella hederspristagare 2010.I boken behandlas ett antal fall, och vilka olika mekanismer  som låg bakom dessa.

  • Miljöförstöring
  • Klimatförändringar
  • Fientligt inställda grannar
  • Vänskapligt sinnade handelspartner
  • Samhällets reaktion på miljöproblem

Exempel på kulturer som har haft en eller flera av dessa orsaker är Vikingar på Grönland, Maya, Påskön, Mangareva, sedan finns några exempel på några kulturer och som har ändrat sitt handlande och lyckas klara sig, som Tikopia i Söderhavet, Tokugava-perioden i Japan och Nya Guinea.

Kunskapspriset för rön om civilisationernas kamp – DN.se.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Civilisationers undergång

  1. Jag tycker att Diamond är en babblande fåne. Samma nivå på hans alster som ”Grottbjörnens Folk”. Jag föredrar Joseph Tainter om vi skall prata kollapsteorier.

Comments are closed.