Diverse - Energi

Intresset för Peak Oil – har peakat?

Print Friendly, PDF & Email

En undersökning av globala sökningar på ”Peak Oil” visar på en tydlig trend, intresset har inte varit så lågt som idag sedan 2004. Samma sak gäller för ekologiska problem, med sökord som ”Climate Change” eller ”Global Warming”. (Ni gissar kanske vilken av trippelkrisens pelare som inte tappat stadga under denna finansiellt labila tid.)

Det verkar som om Google Trends här kan kasta lite ljus på diskussionen som förts inom ASPO om huruvida den allmänna politiska diskussionen kommer vända sig mot djupliggande strukturella förklaringar som Peak Oil när krisen slår allt djupare, eller om krisförloppet snarare kommer minska utrymmet för ASPO:s arbete i dessa diskussioner.

Är det så sorgligt? Det finns givetvis en mer optimistisk förklaring, att intresset fram till 2008 och IEA:s omsvängning gjort att ASPO:s arbete kan sägas ha burit frukt, med resultatet att färre söker en förklaring på ”Vad är Peak Oil”, till en allmän acceptans av fenomenet och nya sökningar på Peak Oils konsekvenser. Dessa konsekvenser är svåra att fånga i söktrender, då Peak Oil givetvis får följder för nära nog alla samhällsområden. Låt oss tänka att det är så, och att ASPO:s arbete nu äntligen fått evolvera, från 00-talets ”Vad är Peak Oil?” till 10-talets ”Vad kan vi göra?” Det vore en trend att fira.

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

Doktorand i ekonomisk historia på Stockholms universitet där jag bland annat undervisar om finans- och energisektorns historia. Skriver regelbundet om samma ämnen för Ordfront magasin. Styrelsemedlem i ASPO Sverige.

6 Comments on “Intresset för Peak Oil – har peakat?

 1. Personligen läser jag inte lika mycket som förr. Jag är så informerad som jag kan bli. Jag tankar nu gladeligen bilen och tänker det spelar ingen roll om jag tar min del av den krympande kakan. Peakoil har inträffat och det blir troligen ”last man standing senariot”. Det är lika bra att må bra en tid, åka på semester så mycket som det går och sedan får det bli som det blir. Världen blir inte bättre om jag angagerar mig mer och pratar i frågan. Jag har informerat de jag känner i min omgivning men ingen bryr sig egentligen i frågan. Det är bättre att må bra en tid, vara ”positiv” och så får det bli som det blir. Jag tänker den dagen den sorgen.

  Solen skiner, varför inte åka ut med båten och fiska lite? Det kanske nappar?

 2. Tror det ligger en viss sanning i att intresset har peakat. Vore intressant att se en Google Trends-kurva sammanlagd med det faktiska oljepriset som väl också peakade 2008.

 3. Fler och fler börjar inse vad som är på gång, även bland politiker och mediafolk. I stället för att på något sätt reagera, håller man i sin maktlöshet stilen. Ser inget, hör inget, säger inget…

 4. Economist har en rolig artikel i senaste numret där söktrender för ”gold price” visat sig vara en god indikator för konsumentsentimentet (som ekonomer är mycket förtjusta i)

  http://www.economist.com/node/21526930

  Vad gäller sökandet på Peak oil kanske trenden säger det inverterade av det för guldet, precis som ni i kommentatorfältet så cyniskt påpekar. Man söker mindre när ens oro/uppgivenhet ökar.

  Själv måste jag säga att jag, underligt nog, inte är uppgiven. Och att jag tror ASPO:s arbete tillsammans med tusentals andra personer och organisationer å ett omätbart sätt förändrar framtiden. Det räcker för mig.

 5. Oljan har peakat och ekonomin tuffar vidare. Det är väl inte så konstigt att intresset falnar då?

 6. Begrepp och ord förändras försvinner och får ibland nytt innehåll, det är en naturlig utveckling. Idag betyder olja något helt annat än för 50 år sen. T o m etanol har blivit olja i de siffror som IEA redovisar som producerad olja. (milj fat per dag.)
  Begrepper peakoil (PO) är ointressant, däremot är konsekvenserna av mindre mängd olja, både viktig och intressant.

Comments are closed.