Egypten går in i ett nytt kaos igen och våra traditionella gammalmedier lyckas ännu en gång missa de grundläggande orsakerna till Egyptens problem – en skenande befolkningstillväxt, sinande naturresurser och en ständigt försämrad betalningsbalans. Tyvärr var denna utveckling identifierbar och tydlig redan för flera år sedan och har nu bara blivit mer sann än tidigare.
För första gången, enligt egyptiska centralbankens siffror, har landet i år officiellt blivit en nettoimportör av olja, och är för närvarande beroende av sin naturgasexport på 2 miljarder dollar, för att återställa sitt tidigare överskott.
I Oktober 2012 skrev tidningen Egypt Independent en artikel ”Egypten är i obalans i sina utlandsbetalningar”där man försöker förklara situationen:
”Även om många människor oroar sig för importökningar av energi- och livsmedel, som köps från utlandet, är inte detta huvuddelen av importen. Den viktigaste problemställning är inte mat, utan insatsvaror och halvfabrikat. Det är varor som egyptiska tillverkare behöver för att tillverka en slutprodukt för export eller inhemsk konsumtion. De utgjorde 46 procent av den totala importen under 2011/12.
Vete och majs, är de två viktigaste importerade livsmedlen, som utgör 6,3 procent av importvärdet och energi utgör 17 procent. Men mat- och energiimporten tynger den egyptiska budgeten, eftersom subventionerad mat och energi utgjorde 28 procent av alla statliga utgifter under 2011/12.
Slutligen genererade export av petroleumprodukter ynka $ 1,4 miljarder dollar i överskott. Det är mer än hälften jämfört med året innan, och en fjärdedel av vad oljeexporten genererade under åren 2009/2010. Exportlandmodellen talar sitt tydliga språk. ”
Krisen i Egypten var helt förutsägbar och har sakta utspelats under flera år. Om man ville uppleva “limits to growth” i verkligheten så var det bara bara att titta på Egypten. När kommer människor i mainstreammedia börjar nämna de till synes självklara, grundläggande orsakerna till krisen i Egypten!
Lösning för Egypten måste vara att ta itu med befolkningsökningen! Nationen är långt bortom sin förmåga att mätta sin befolkning. Egypten är en nettoimportör av kalorier för livsmedel till medborgarna (främst vete) och kommer inom ett år eller två att bli en nettoimportör av kalorier för industriell konsumtion (olja redan nu och gas / el snart). Och vad exporterar Egypten i utbyte?
Egyptens premiärminister förklarade för ett tag sedan att en 10 årsplan skulle fokusera på olja och turism, som främsta källorna till framtida intäkter för landet. Det är mycket tveksamt att detta kommer att rädda landet från fullständigt kaos och i värsta fall ett inbördeskrig.
Och framför allt är det endast en önskedröm att Egypten återigen skulle kunna bli en nettoexportör av olja. Och många människor oroar sig för importökningen av energi- och livsmedel.
Bloggen Energy Trends har skrivit om Egypten många år och summerar upp läget och publicerar många referenser.
Bloggen Cornucopia har också skrivit en välbalanserad och initierad artikel om Egypten och oljan.
Hej, kan även det stora flödet av us-dollar över världen ha påverkat till det sämre för egypten som det gjort för länder i sydamerika?
Hej Mats! Bra fråga men utan svar från min sida. Kanske någon som läser din fråga svara.
Ledsen att jag inte gett sedvanlig kritik på ett punktligt vis – skyller på semesteråtaganden. Men bättre sent än aldrig!
Livsmedel är tämligen betydelselöst i dagens samhälle, eftersom det är så billigt. Om man tittar på nettoimport/export av livsmedel så står verkligen inte Egypten ut. Japan har ett värre läge exempelvis.
http://www.indexmundi.com/blog/wp-content/uploads/2013/02/agricultural-imports-and-exports.png
De flesta nationer har ingen olja att tala om, så Egyptens relativt goda tillgång är förstås en styrka relativt andra länder.
Befolkningstillväxten är inget man kan eller vill göra något åt. Vi som kan vår Rosling vet att det mesta av befolkningsökningen består av demografisk tröghet, när pyramiden blir en rektangel under låga födslotal per kvinna.
Egyptens problem är helt uppenbart avsaknaden av stabila marknadsliberala regelverk och institutioner.
Jeppen, dina återkommande ”gubben på tvären”-åsikter är alltid lika självklara, åtminstone för dig. På en punkt kan jag ge dig rätt att överbefolkningen är svår att tackla. Den har sin gång allt enligt A Rosling. Men att ”stabila marknadsliberala regelverk och institutioner” skulle vara den enda rätta medicinen för Egypten är du nog ganska ensam. Då har man inte förstått så mkt om Egyptens reella problem!
Med ”ganska ensam” antar jag att du menar att nationalekonomernas andel av befolkningen är låg? Det kan jag hålla med om.