Diverse - Ekologi - Ekonomi - Energi

Notiser i omvärlden som förvånar och borde läsas !

Print Friendly, PDF & Email

Jag har samlat ihop några av mina observationer och funderingar, som jag präntat ned på Facebook under två dagar, 8-9 oktober 2013. Det handlar om tillståndet i konungariket Sverige och utblickar mot EU och världen utifrån min utkikspost. Som vanligt med fokus på sambandet mellan de tre E:na – Ekonomi, Energi och Ekologi. Kanske har du oxå funderat på vart vi är på väg och vilka synliga och osynliga krafter som styr vägen framåt! Förväntar mig inte att du ska gilla och acceptera allt jag skriver och kritiserar, men kanske finns det något som får dig att häpna eller rent av bli förbannad! Tala då om det, inte bara för mig, utan dela med dig till andra!

Ett är säkert. Vi håller på att glida in i en ny verklighet vare sig vi vill eller inte och omställningen av samhället smyger så sakta på oss. Hur gör du? Åker du med eller försöker du navigera i denna nya motstridiga verklighet? Trevlig läsning!

1.Först än rejäl finanskris och sen kommer en energikris småningom. Ekologisk kollaps ligger längre fram i tidscykeln, men finns där som ett mörkt moln. Ett är säkert, vi behöver inte oroa oss för miljön den klarar sig alltid! Jorden har genomgått många kollapser genom årmiljonerna. Problemet är människorna i miljön vad händer med våra barn och kommande generationer! Ingen tröst men ändå. Att USA kommer ett bli världen största oljeproducent av oljeekvivalenter innebär inte att USA är självförsörjande på (olja) oljeekvivalenter. Importen är fortfarande ca 7 miljoner fat råolja av den finare sorten och kommer så att förbli. Det intressanta är väl att dessa oljeekvivalenter som nu produceras kommer från fracking sk tight oil med marginell lönsamhet och där oljepriser runt 100 dollar är helt avgörande för utvinningen inkl påspädning av OE-kapital från FED via Wall Str till produktionen. Det är verkligen som att balansera på en knivsegg. Verksamheten genererar marginellt överskott och då inte från försäljning av slutprodukten,olja, utan kringutrustning och kringverksamheten. Det stora problemet för utvinningen av tight oil är att utvinningen inte ger det ekonomiska överskott som behövs för att bibehålla välfärden i det amerikanska samhället! Eller för att kunna hålla igång vårt ekonomiska system globalt som kräver ständig ekonomisk tillväxt! Så ser jag på detta. Vi köper lite tid genom ökad skuldsättning. Och jag anser att Svd inte har full koll och täckning för vad det skriver! Det har däremot Cervenka på Svd. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/kollaps-hotar-for-oljepriset_8564932.svd?fb_action_ids=10201794017039384&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

2.Vad behövs för att hålla igång vår globala resursdrivna ekonomi som kräver ständig tillväxt? Och vilka utsläpp sker av CO2. Titta in på Oilprice nedan och du får en uppfattning om mängderna i realtid! http://oilprice.com/free-widgets

3. Oljebolaget Shell, ett av världens största företag, drar sig ur shaleutvinning i USA med stora förluster.
Flödeshastigheterna är för låga för okonventionell olja och gas från fracking sk tight oil. Utvinningskostnaderna är för höga. Företagen inom olja och gas kommer bara att investera där de har en rimlig chans att tjäna pengar. Shell är ett rationellt företag, som leds av en förnuftig människa. Han säger att de inte kan tjäna pengar på shaleoil och shalegas från fracking.
Självklart går det, om oljepriserna når 150 dollar och naturgaspriserna når 8 dollar, då först kan företag tjäna pengar. All billig lättillgänglig olja och gas har kartlagts. Endast den dyra, som är svårt att komma åt, finns kvar. Dessa fakta nämns aldrig när olika intressenter försöker pracka på amerikanerna en framtida energisjälvständighet genom investering i tightoil genom fracking.
http://www.zerohedge.com/news/2013-10-07/guest-post-about-shale-oil-gas-miracle

4.Vi dricker GMO-mjölk vare sig vi vill det eller inte. Mjölkmonopolet har blivit böndernas förbannelse och konsumenternas ok! Vart tog det fria valet vägen Alliansen? ”Arlas reklam och hela marknadsföringen av Arlas varumärke är alltså felaktig. Svensk mjölkråvara från GMO-fria kor som får beta utomhus på sommaren gäller endast garanterat om det finns en röd Arlako på produkten.”http://cornucopia.cornubot.se/2010/06/dansk-gmo-mjolk-fran-instangda-kor-i.html

elephant-with-blind-men

5. Har inget att invända mot analysen bortsett från att Hr King glömt bort vad som skapat den ekonomiska tillväxten under de goda åren. Nämligen obegränsad tillgång på billig fossilenergi som olja, kol och gas. Vi glider nu allt djupare in i en brist på billig energi med oljepriser över 100 dollar per fat under kommande år, som inte ger tillräckliga ekonomiska marginaler för att kunna hålla igång våra samhällen. En förnekelse om att vi passerat peakoil och där bristen går hand i hand med dyrare olja med sämre marginaler. Ordf i ASPO Sverige http://www.di.se/artiklar/2013/10/8/tiden-av-tillvaxt-ar-forbi/

6.Har alltid funderat på hur det ska gå till att skapa en bättre värld. Nu har jag fått svaret från Postkodlotteriet i en uppmaning ”Tillsammans för en bättre värld”!
Jag ombeds därför:
”prova på turen på skraplotter och Bingo hos PostkodLotteriet. Just nu får du som ny spelare:
100 kr gratis att spela Bingo för
• 200 kr bonus när du gör din första insättning om minst 100 kr
• Vackra eldlyktor när du gör din andra insättning om minst 250 kr (värde 399 kr)”
Som sagt min uppmaning är ”Tillsammans för en bättre värld” med Postkodlotteriet!

7. Bloggen Cornucopia har nosat upp en artikel om vådorna med att äta GMO-livsmedel.
”En omfattande studie av hälsoeffekterna på de djur som utfodras med Monsantos giftindränkta GMO-foder har gjorts i USA, och resultaten är alarmerande. Djur, i det här fallet grisar med en matsmältning som liknar människors, får omfattande mag- och tarmskador samt problem med fertiliteten”
Jag vet sen tidigare att GMO-majs som skickas i stora säckar som katastrofhjälp ratas av djur. Däremot äts GMO av människor utan urskiljning! Är man hungrig så är man.
http://newsvoice.se/2013/07/29/alarmerande-ny-studie-om-monsantos-grisfoder/

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

Under åren 2005-2008 jobbade jag med ett omtalat projekt ”Konsumera smartare och minska växthuseffekten” inom Stockholm stads handlingsprogram mot växthusgaser. Slutrapporten kom hösten 2008. I projektet ingick 60 hushåll, som deltog i arbetet med att ta reda på om det går att förändra sin konsumtion och livsstil så att den blir energi- och koldioxidsnål. Därefter var jag anställd på SVT och klimat- och energibloggen Ställ om, där SVT för första gången öppnade ett fönster och förde en dialog med tittarna kring våra stora ödesfrågor. Hur ställer vi om vårt samhälle till mindre mängd fossil energi utan att vår välfärd kollapsar. Projektet Ställ om avslutades vid årsskiftet 2009 och fanns som ett välbesökt digitalt arkiv men är nu nedsläckt. Under 2011 arbetade jag med organisationen Omställning Sverige, som jag var med och introducerade i Sverige sommaren 2008. I projektet Konsumera Smartare lyckades vi visa att familjerna genom mer kunskap kunde göra fler aktiva val, som ledde till minskade utsläpp av växthusgaser högst påtagligt. Många upplevde också att när man gör nåt konkret så blir vardagsstressen och klimatångesten mindre. Om man ska förändra sin konsumtion och livsstil för mindre utsläpp av växthusgaser, så räcker det inte med tips och goda råd. Då behövs framför allt stöd i form av goda exempel och dialog med andra likasinnade. För att klara framtidens utmaningar behövs ”en mental klimat-och energiomställning”. Det betyder att fler måste förstå och förbereda sig inför de tuffa beslut och förändringar som kommer om samhället ska klara av att ge våra barn och barnbarn ett drägligt liv. Det är också dags att punktera de myter som florerar om energi, mat, transporter och framför allt hur dyrt och besvärligt det blir om vi ställer om. Vårt vardagsliv kommer knappast att bli sämre, men definitivt mycket annorlunda. De produkter vi använder materialiserar sig inte av sig själva i våra hem och butiker. Utan de har en lång förhistoria. Som det är hög tid att vi tar till oss. För att kunna tillverka varor t ex en bil behövs energi, vatten, stål, plast och textil m.m. Dessutom fabriker, distributions- och avfallssystem. För att komma tillrätta med bilens utsläppsproblem måste man se hela förloppet, från råvaror, tillverkning, användning och återvinning, alltså belysa hela produktens livscykel. Idag pratar vi nästan enbart om de utsläpp som uppstår när vi använder våra bilar, m a o bränslet, inte om de stora utsläpp som sker när bilen tillverkas. Dessa dolda utsläpp kan vi inte friskriva oss ifrån bara för att de sker i ett annat land. Utsläppen är, oavsett var de sker, vårt ansvar som brukare och konsumenter. För mig framstår det allt tydligare att vi inte enbart har en finansiell kris. Utan det är en kris som består av tre delar: en energi-, en ekonomi- och en ekologisk kris. Tillgången på billig fossil energi som olja, kol och gas, de senaste 60 åren, har varit en förutsättning för vår ständiga ekonomiska tillväxt. En av många konsekvenser av denna ständiga tillväxt är klimatförändringarna. Våra ekologiska system orkar inte längre ta hand om våra utsläpp. Dessutom börjar vårt naturkapital sina. Det blir allt svårare att få fram nya mineraler, spårämnen, kol, olja och naturgas etc. Vi kan inte lösa dessa tre kriser var för sig utan måste börja ställa om till ett samhälle där vi ser begränsningar, men också helheten och samordnar våra gemensamma resurser på ett mer rättvist sätt. Jag hoppade så länge sajten ”Ställ om” var uppe kunde bidra bidra med lösningar, goda exempel på vad som händer runt om i Sverige och stimulera till en dialog där man inte fastnar i problem och elände, utan verkligen påbörjar en omställning här och nu i stort och smått. I 25 år jar jag jobbat med miljö- och resursfrågor, både som anställd och egen företagare. Har en filkand-examen i ekonomi och samhällsvetenskap från Uppsala universitet. Utbildare och författare till flera böcker bl a ”Living Dreams om ekobyggande och hållbar livsstil”. Diplomerad marknadsekonom och kommunal klimat- och energirådgivare. Utbildad handledare inom Det Naturliga Steget, EMAS och ISO 14001. Vill du boka mig som föreläsare, för seminarier, workshops ring 0735600819 eller martin.saar@live.se Har de senaste åren genomfört över 100 seminarier kring de tre E.a Energi-Ekonomi och Ekologi och hur vi kan ställa om samhället för att möta de samhällskriser som knacka på dörren ....

2 Comments on “Notiser i omvärlden som förvånar och borde läsas !

  1. 1. Tight oil kostar cirka 20 dollar/fat att utvinna. Resten är markleasing, skatter och vinst, dvs pengaflyttande. Tight oil och gas är helt klart billigt nog för att driva samhället.

    3. Shell är helt enkelt sen på bollen och har inte kompetens och volym att konkurrera med de etablerade, mindre, hungriga spelarna. Shale-revolutionen fortsätter explosivt, och det skulle den inte göra om det inte vore otroligt lönsamt.

    4. Bra – GMO är en av framtidsbranscherna som vi i Sverige bör omfamna och utveckla.

    6. Oj, grattis till reklamavtalet.

    7. GMO-mat är förstås som all annan mat. Ganska måttligt insatt att hävda den där typen av effekter.

  2. Jeppen, du är på alerten som vanligt, och lever ditt eget liv i din fantasibubbla. Se till att du får lite syre så att du inte blir helt omtöcknad! Brukar normalt inte kommentera din inlägg i likhet med mina kollegor ute i bloggvärlden, men gör det idag vilket blir ett undantag. Är man förvirrad måste man också bli sedd och bekräftad!

Comments are closed.