Therese Uddenfeldt har skrivit en mycket bra bok ”Gratislunchen. Eller varför det är så svårt att förstå att allt har ett slut.” Den handlar om Peak Oil på både ett initierat sätt och även så att en ”lekman” kan förstå detta komplexa ämne. Man känner att vår sekreterare Mikael Höök har varit behjälplig. Så här skriver Therese:
Peak oil är ett komplext kunskapsområde som spänner över allt från geologi, fysik, matematik, ekologi, ekonomi och säkerhetspolitik till psykologi. Det är helt enkelt ett område som ingen behärskar i sin helhet. Peak Oil är som en saudisk öken: en vidsträckt, glödande, besvärlig terräng, full av synvillor och hägringar.
Men det är inget som hindrar Therese från att täcka in detta mångfacetterade ämne. Hon börjar med René Descartes (1596-1650), fast hon kunde lika gärna börjat med Fracis Bacon (1561-1626) vars synsätt var att vetenskapen var till för att behärska naturen.
Descartes ställde upp tre antagand som skulle komma att bli självklarheter till i dag.
- Människan är skild från naturen.
- Människan gör: hon är aktiv, hon skapar och producerar.
- Naturen, däremot, bara är. Den är livlös, stum och passiv.
Boken har tre delar och en epilog:
- Del I. Gummibandet som är en liknelse till vår rörlighet.
- Anden och materien
- Solen och kolet
- Oljan
- Den brittiska bensinkrisen I (beskrivet här)
- Lysekil
- Den brittiska bensinkrisen II
- Perstorp
- Del II. Kampen mot entropin.
- Termodynamiken. (även exergi finns med)
- Giganterna
- Fracking I
- En barnsligt enkel ekvation
- Fracking II
- Dilemman
- Del III. Norge
- Ett brev från Oklahoma
Som syns så täcker boken in många områden och kan varmt rekommenderas speciellt om man vill få någon som inte är så insatt i ämnet att förstå vad Peak Oil handlar om.
__________________