Ekologi

Median värdet är inte vad vi bör studera i IPCC rapport.

Print Friendly, PDF & Email

Den senaste rapporten från IPCC, är som vanligt för konservativ. Det som borde vara den viktiga meddelandet i rapporten är inte medianvärdet och inte heller minivärdet utan vilken risker finns området över median värdet. Det finns en bild som beskriver området i SR15_SPM_Approved.

Cumulative emissions of CO2 and future non-CO2 radiative forcing determine the probability of limiting warming to 1.5°C

Men det är inte median värdena som vi ska anpassa oss till. Utan det är mycket viktigare att förstå vad de högre värdena betyder för det är dessa som kan ställa till det ordentligt.

Nassim Taleb har gjort oss uppmärksamma på detta i Fooled by Randomness: ”It does not matter how frequently something succeeds if failure is too costly to bear.”

Här är ytterligare en kritiker av IPCC:s från författaren till Climate Code Red, som menar att klimatmålet 1,5°C underminerar hela IPCC trovärdighet.

Klarade vi torkan sommarn 2018 och kan förlita oss på import av livsmedel så kanske vi inte är lika lyckligt lottade nästa gång, som kanske kan komma redan 2019?

Jag noterar också att IPCC verkar ha ändrat innebörden i Pre-industrial 1750-1800 till något nytt 1850-1900, vilket jag tycker verkar märkligt. Jag får intryck att IPCC försöker spela bort korten genom att ändra skalan. Om det är någon som vet mer så får Ni gärna kommentera detta.

Källa: Resource Insights: Climate catastrophe: The median is NOT the message
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious