Genom att frigöra strategiska oljereserver, visar IEA att de inte litar på OPEC, sade oljeanalytiker Thina M. Saltvedt på Nordea i går, till norska nyhetsbyrån NTB. (Reuters – 24/06/11 06:39). Nu varnar hon för följderna.Detta är en översättning av Thinas uttalande på midsommaraftonen:
International Energy Agency (IEA) beslutade på torsdagen 23 juni att använda 60 miljoner fat av strategiska reserver som normalt endast används i nödsituationer.
– Men faran är att oljepriset stiger så starkt att den ekonomiska tillväxten blir långsammare under hösten, säger oljeanalytikern Saltvedt..
Hon nämnde flera faktorer som bidragit till detta märkliga beslut av IEA.
1.Först att oljan från Libyen i praktiken är borta från marknaden.
2.För det andra är sommaren den tid på året när efterfrågan är som störst i både USA och Kina.
3.För det tredje, är Japan i full gång att ersätta en del av kärnkraften med olja, och som om detta vore nog, flera kinesiska koleldade kraftverk har problem, och använder istället för dieselolja, säger Saltvedt.
Lita inte på OPEC
OPEC-länderna har inte kunnat enas om att öka produktionskvoterna vid sitt senaste möte, och Saltvedt tror att beslutet att använda oljereserver visar att IEA inte litar på kartellens förmåga och vilja att öka produktionen.
Dessutom är det inte lätt att ersätta tunn olja från Libyen med tjocka råolja från Saudiarabien, sade oljeanalytiker
Rädsla för det oljepriset exploderar
Det var dessa förhållanden som tillsammans ledde fram till beslutet att reglera marknaden med reserver som borde vara reserverat för nödsituationer, säger Saltvedt. Hon säger att det är länge sedan turbulensen var så stark som nu. Vid ett tillfälle var priset nere på $ 105, men på torsdagskvällen handlades nordsjöoljan för 108 USD per fat.
– På lång sikt kommer Norges oljeinkomster inte påverkas av denna mycket kortsiktig nedgång, enligt Saltvedt. Det är faktiskt en större risk att tillväxten i den norska ekonomin bromsar in p g a ett högt oljepris, säger hon.
Kommentar:
Om OPEC-länderna inte kan höja produktionen för att täcka upp bl a bortfallet, som Saudi sagt att man kan göra och det därmed inte går att höja den redovisade produktionen av olja som numera inkluderar etanol, vad återstår då?
Att nalla av lagerreserven är väl ett välkänt beteende när det är tomt i kassan och ett sista desperat försök att rädda vad som räddas kan. Att hålla igång produktionen till varje pris! Finns det ngt tydligare tecken på att PO är ett faktum! Vad kan man göra sen? Vad gör vår Energimyndighet för att säkerställa tillgången på olja? Och framför allt var finns en plan B om det visar sig vara sant!