Energi

Många rökmolm i april

Print Friendly, PDF & Email

April blev en rätt spännande månad om man ser hur vårt komplexa samhälle beter sig. Vi började med ett vulkanutbrott på Island som även innehöll fin aska som fick flygtrafiken att bli stillastånde i nästan en vecka hade stoppet varat lite längre så hade många industrier fått stoppa produktionen.

Flygbolagen vill nu ha stöd för dom går med förlust, men hade man haft priser som täcker kostnader och ger vinst så detta varit bättre. Sedan rök det till i Grekland som har en för stor stadsskuld i förhållande till BNP fast det är dom inte ensam om, så det kanske kommer fler rökmolm från andra platser. I Thailand småryker det lite runt Rödskjorterna och det kan utveckla sig till i bästa fall stadskupp, men det är nog inget som hindrar en svensk turist.
Det kom även rök från en kolgruva i Östra USA med många döda då en brand utbröt i gångarna. Och i sluter så blev det en blowout i Mexikanska golfen då ett fartyg hyrt av BP ska ställa ett produktions hål i ordning.
Detta visar rätt klart att vi inte har koll på vad vi håller på med och vilka konsekvenser detta får. Komplexiteten är så hög att vi kanske redan har paserat toppen och detta leder inte till en större nytta för oss utan bara mer problem.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious