Energi

Gasbrist hämmar oljeproduktionen

Print Friendly, PDF & Email

Gulf staterna har fått problem med att förlänga livet på sina åldrande oljekällor, enligt The National i (UAE) Förenade Arabemiraten. UAE sprutade in 1,7 miljarder fot3 naturgas i sina oljekällor under 2009 för att hålla produktionen upp. Och förbrukningen beräknas öka med ca 8% per år för att 2020 behöva 4,2 miljarder fot3, nästan deras hela produktion av gas. Att injicera naturgas en vanlig metod för att öka produktionen av olja på gamla oljefält. Metoden har fungerat bra i länderna i mellersta östern och kan öka produktionen med 60-80 %. Saudiarabien injicerar själv 3 miljarder fot3. Snart måste länderna hitta andra sätt att hålla uppe produktionen, alternativen som finns är vatten, kvävgas och koldioxid. Inga av dessa är lika bra eller prisvärt som naturgas. Mexiko har använt kvävgas på sitt största oljefält Cantarell, där produktionen toppade fyra år efteråt och nu befinner sig i brant fall. Länderna hoppas på att CCS ska ge intäkter för att ta hand om CO2

1 fot3 = 28,32 liter = 0,02832 m3

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious