Nu när IEA kommit med WEO 2010 och nämner att Peak Oil och råoljan peakade 2006 och sedan förlitar sig IEA på utveckling av nya källor och att man hittar fler i en rasande takt för att täcka bortfallet från gamla källor. När Hirsch Reporten kom 2005 så varnade han att vi kommer att behöva minst 20 år för att ställa om energisystemet till att klara nergången i oljeutvinningen. Men när vi inte har gjort något och vi troligtvis redan har passerat Peaken så vad kan vi då göra. Från myndigheter och styrande kommer det nog inte att komma så mycket, där är man upptagen av så många andra ”viktiga frågor” att en energikris står inför dörren är inte prio 1.
Det finns en avhandling om erfarenheter från stormen Gudrun: Krishantering, hushåll och stormen Gudrun. Här var det bara ett litet område som drabbades hårt utanför fungerade det mesta normalt.
Sidor med information om hur man överlever:
Forum för svenskar med survivalistintresse.
Survla
10 11 förberedelser som är viktiga, här har jag lagt till en punkt.
- Bli skuldfri så snabbt som möjligt.
- Organisk odling och fröinsamling
- Matlagning och koservering
- Jakt, fiske och samlande av vilda frön och svampar
- Djuruppfödning
- Konstruktion
- Alternativ energi och bränslen
- Vattenrening
- Första hjälpen och naturmedicin
- Mekanik
- Tvål och ljustillverkning
The Automatic Earth har ett antal punkter som kanske är mer åt ekonomi hållet inte mindre viktigt.
En blog om att överleva Sibi TotiqueP och vad som är viktigt. En annan om förberedelser.
Utrustning för olika att överleva i olika situationer.
Financial Survival Podcast, b l a med Dr Kathy McMahon från Peak Oil Blues om psykologi.
__________________
Bra källor! Vill dock kompletterar med allas vår vän Chris Martenson.
http://www.chrismartenson.com/page/what-should-i-do
I början brukade jag också snöa in på de där praktiska aspekterna, och visst är de viktiga, men det viktigaste är att hålla ihop ett fungerande samhälle. Och det är inte det lättaste!
Har man bara ett fungerande samhälle kommer de rent tekniska frågorna att närmast sköta sig själva. Viktiga samhällsfunktioner är samordning, fördelning och förutsägbarhet. Om samhället erbjuder förutsägbarhet i form av lagar och avtal kommer människor att våga investera för framtiden, och kunskaper och färdigheter kommer att sprida sig blixtsnabbt.
Kolla också in skogsskafferiet, http://www.skogsskafferiet.se/
som ”syftar till att uppmuntra omställningen mot en hållbar livsstil, genom att göra ätliga vilda växter mer överskådliga och lättillgängliga för den oerfarne samlaren.”
Tack för pushen! Håller med NiklasT om att handling på samhällsnivå är nödvändig. Bedriver ASPO något samarbete med tidningen Effekt eller andra organisationer? De verkar ha en mycket likartad inställning till problematiken, varför inte förena ansträngningarna lite? http://www.effektmagasin.se/
Ett bra exempel på olika forskare som samarbetar och beskriver problematiken från ett bredare perspektiv är den nya dokumentären ”2210: The Collapse” av National Geographic.