Energi

OPEC inte överens

Print Friendly, PDF & Email

Sex av tio OPEC-stater motsäger sig ökade exportkvoter i det senaste OPEC mötet som hölls häromdagen i Wien den 8:e juni. Beskedet skickade genast upp priset några dollar. De som motsatte sig höjda kvoter var de Opec-stater som är betydligt fattigare länder, och de har inte något intresse av ett lägre oljepris. Utifrån vad vi vet om reservkapaciteten i dessa länder så är det också osannolikt att de skulle kunna kompensera ett sänkt pris med ökad utvinning. Höjd kvot betyder bara lägre intäkter och sänkt marknadsandel för dessa. De som motsatte sig höjda produktionskvoter var Libyen, Angola, Ecuador, Algeriet, Iran och Venezuela. De rika länderna Saudi, Quatar, Kuwait och Förenade Arabemiraten ville öka. Dessa är betydande ägare av statsobligationer i bla. Euro och US-dollar, så de är säkerligen inte intresserade av en stagerande världsekonomi, vilket undergräver säkerheten och det framtida värdet hos dessa obligationer. Irak är medlemmar i OPEC men är f.n. undantagna i kvotsystemet.

Opec-stater:
Algeriet
Angola
Equador
Iran
Irak
Libyen
Nigeria
Quatar
Saudi Arabien
Förenade Arabemiraten

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “OPEC inte överens

  1. Det som är lite svårt att få fram är om man menar produktionsökning och / eller ökad export.
    De som var positiva till en produktionsökning är också de som ökar sin egen förbrukning avsevärt.
    Jag tycker att ELM är det som blir allt mer avgörande för Peak Oil på marknaden.

Comments are closed.