Thomas Hylland Eriksen professor i socialantropologi på Oslo universitet skriver i SvD om information och internet. Detta med anledning av de tragiska händelserna i Oslo, men spörsmålet han tar upp är intressant ur vår synvinkel utifrån Peak Oil. Internet är en rik källa till information och har yttrandefrihet för alla åsikter och inriktningar som man kan tänka sig. I en bok av Eli Pariser ”The filter bubble” visas hur Google, Facebook och andra, aktivt filtrerar informationen som eftersöks beroende på din sökhistoria. Som Thomas skriver så får man olika svar på en sökning, om man är en miljöaktivist eller en oljedirektör.
”Man slipper bli överraskad, eller att byta uppfattning, in en sådan värld. Man kan tillåta sig att glida så långt bort från verkligheten att man till sist förlorar den ur sikte.”
Vi som studerar Peak Oil har vi också hamnat i denna fälla? Har vi som Thomas skriver om det selektiva internet
”Det allra bästa med detta lilla hörn – ditt hörn – av internet är trots allt diskussionerna. Här får du nämligen läsa inlägg skrivna av personer som ser världen precis som du själv gör.”
Det känns igen, har vi blivit lurade av oss själva med att läsa sådant som förstärker bilden av Peak Oil, skulle vi läsa mer av vad som skrivs i media och kommer från IEA, Oljebolagen och Energimyndigheter. Det brukar ju heta att ”som man ropar får man svar” så det är inget nytt fenomen men kanske förstärker Internet frågan.
Som Thomas avslutar sin artikel,
”… gettoisering av nätet och uppkomsten av smala subkulturer med begränsad kontakt utåt, ett recept på fragmentisering och tunnelsyn. Kort sagt ett hot mot den nationella gemenskapen.”
Är vi som studerar Peak Oil en smal subkulturer, ja det kan vi nog säga, men det finns många disipliner representerade bland oss. Är detta ett hot mot den ”nationella gemenskapen” inte gruppen i sig utan det är då effekten av vad vi studerar som är hotet.
Internet filtrerar fram hat | Kultur | SvD.
__________________