I över 100 år har vi förlitat oss på olja. En billig, energirik och flexibel energikälla som bildats under årmiljoner. Vi kan tacka den billiga oljan för en uppsjö av produkter som vi idag tar för givet: Som plast, färg, medicin, gödsel, kritor, tuggummi, bränslen, glas, livsmedel och däck etc. För att inte tala om den energiintensiva livsstil som blivit norm för framgång och vår självklara välfärd. Dessvärre är tillgången på olja i världen utmätt, då den är ändlig.
Peakoil har redan inträffat. Världens oljeproduktion har nått en maximal utvinningstopp under de senaste åren och pendlat runt 85 miljoner fat per dag.
Tack vare stor efterfrågan från främst expansiva ekonomier, så kallad utvecklingsländer, har nya produktionssätt hela tiden utvecklats runt om i världen. Det har skett till priset av djupare borrhål och nya komplicerade tekniker, t ex som att pressa ut olja från okonventionella källor som shalegas, tjärsand etc. Men det finns fortfarande fyndigheter att exploatera. De är smutsigare, mycket svårare att komma åt och ger lägre avkastning per satsad energienhet (EROEI). Oljan kommer helt enkelt inte kunna möta efterfrågan så länge till, för att kunna driva vår skuld- och lånebaserade tillväxtekonomi. Och då kommer vi behöva någon annan typ av energi (eller att konstatera faktum, samhället måste ställa om till mindre mängd energi). Men frågan är: går det att utveckla den? I så fall var och hur utvinner vi den?
Carsort.com har producerat en grafisk illustration som visar tillgången på fossila bränslen. Hur mycket som finns kvar och hur de utvinns. En riktigt bra snabbkurs i peakoil.
CarSort’s Peak Oil Infographic
Källor: CIA World Factbook Oil consumption, CIA World Factbook Oil Reserves
U.S. Energy Information Administration, End Oil, Wikipedia, Wall Street Journal
The Guardian, Treehugger, Energy Bulletin, TED, The Azimuth Project, Popular Science
New York Times