Ekologi - Energi

”I framtiden måste vi odla i städerna” Idagsidan i SvD

Print Friendly, PDF & Email

Svenska Dagladet har haft en artikelserie om Urban eller stads- odling, det kan bli nödvändigt i framtiden så det är bra att tidningen tar upp ämnet.Björn Forsberg är författare som bland annat skrivit ”Omställningens tid, om tillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid.” Detta säger bland annat Björn:

Stadsodling är ett sätt att minska vår sårbarhet i städerna och vi behöver utnyttja all tillgänglig mark i större tätorter till att odla. Vi står inför en resurskris med brist på energi, samtidigt som den globala ekonomin håller på att rämna. Livsmedelskedjan är bräcklig, brister en länk står vi utan mat.

Detta finns en händelse i England för 12 år sedan som visar hur snabbt läget kan tippa över från att allt är lugnt till undantagstillstånd.

Det finns även en beskrivning om Oljetoppen under artikeln i tidningen.

De andra delarna har varit.
må 18 jun Busodlar på ytor ingen bryr sig om
ti 19 jun Odling lockar till nya möten
on 20 jun Framtidens växthus byggs på höjden
må 25 jun ”Bin är nödvändiga för vår överlevnad
ti 26 jun Gröna-vågare stannar i stan
ti 26 jun ”I framtiden måste vi odla i städerna” | Idagsidan | SvD.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

6 Comments on “”I framtiden måste vi odla i städerna” Idagsidan i SvD

 1. Så dum ide att man bara blir trött. Enda svaret på resursbrist är att rationalisera hårdare. Detta är motsatsen.

 2. Håller med Jeppen, retionalisera bort användningen av energi till produktion och distrubution av mat…

 3. Kuba och Detroit är verkligen intressanta exempel på vad som kan komma att ske i Sverige när oljan och de globaliserade jobben försvinner här också (från Svd artikeln: ”I framtiden måste vi odla i städerna”). Det känns bara väldigt onödigt att vi ska behöva ta vägen genom en stor kris för att komma till en påtvingad hållbarhet.

  Stadsodling, där stadsbor odlar sina egna grönsaker, verkar vara det bästa vi kan komma på just nu för att människor ska vakna upp och vilja leva mer hållbart och solidariskt. Politikerna och ekonomerna kommer i förnekelsefasen att göra allt för att skydda nuvarande system som inte gynnar någon i längden. En väg framåt är att få igång gräsrötterna genom stadsodling så de inser att sitta och kolla senaste reklamen/underhållningen på TV:n inte leder till något bra.

  Jag läste i SJs tiding Kupé (#6) en intervju med Mats Lindgren (från Kairos Future) han kommit fram till hur samhället förnyar sig vart 80:e år med stora kriser vart 40:e år. Åttioårscyklerna börjar med en kris (1930-talet) sedan följer 40 års uppbyggnad av infrastruktur och politisk maktkoncentration. Efter det ännu en kris (1890-talet och 1970-talet) följt av 40 år där marknadskrafterna tar över och klyftorna ökar tills det hela blir ohållbart och samhället kollapsar. En ny 80-årscykel med skygglapparna på startar, om vi inte kan få människor att prioriera värderingar som betyder något för dem i längden.

  De flesta vill nog ha ett bra socialt liv och ren miljö hellre än senaste nöjesprylen. De har bara inte fattat det där med att det inte går att både äta kakan och ha den kvar. Stadsodling kan vara ett steg i rätt riktning. Människor umgås och odlar bra mat, då behövs inte lika många meningslösa nöjesprylar längre.

 4. ”Statsodling”? Vad menas med det? Vi har ju i Sverige lantbruk? Se till att lantbrukarna får betalt för sitt jobb istället så behövs inga ”statsodlingar”.

 5. Kunde inte ana hur ovetande våra läsare av denna blogg är om jordbrukets beroende av olja. Just nu satsar vi energi motsvarade 1:10. Snacka om dålig return om energiinvestering! Detta är Ebberöds bank. För att få fram energi till våra kroppar för överlevnad behöver vi 10 ggr mer energi än vi sätter in för att producera livsmedlet. Tack för att oljan finns. M a o vi äter olja, det kan inte ens Jeppen förneka även om Jeppen säkert har någon klurig förklaring som han tänkt fram på kammaren. Inom 20 år så lär vi inte heller ha fosfater för att bedriva nuvarande energiintensiva kemikaliejordbruk. Framtiden är allt annan än ljus för dem som lever 2030!

 6. Att vi lassar in energi i jordbruket betyder bara att energi är billigt och kött är gott. Behöver vi effektivisera så kommer vi göra det, på otaliga sätt. Men lösningen är alltså inte att ineffektivisera genom att odla i städer.

Comments are closed.