Energi

”The big reset”

Print Friendly, PDF & Email

Jag kom för första gången i kontakt med begreppet ”Peak Oil” någon gång 2001 när jag letade efter information om global uppvärmning. Jag hittade av en tillfällighet, den numera legendariska artikeln ”The End of Cheap Oil” i Scientific American från mars -98, skriven av petroleum-geologerna Colin Campbell och Jean Laherrere. Jag tror jag läste artikeln 10 gånger om och om igen och höll bokstavligt talat på att trilla av stolen. Denna ”aha”-upplevelse fick mig intresserad av makro-ekonomi, vilka krafter det är som driver tillväxten, hur energin och tillväxten hänger ihop  etc. En tänkbar konsekvens som jag tidigt identifierade var att många länder, och kanske hela världen skulle drabbas av någon form av finanskris. Värsta scenariot var att världen skulle hamna i någon form av ekonomisk depression.

Ni som följer debatten om Peak Oil vet vad som hänt sedan dess: oljepriset började stiga ca 2004, toppade 2008, varefter finanskrisen bröt ut på allvar. Nu är vi mitt uppe i en skuldkris som vi inte vet hur den skall sluta.

En som har en bild av hur skuldkrisen kommer utvecklas framöver är kapitalförvaltaren Raoul Pal med ett förflutet inom bl.a. Goldman Sachs, GLG Partners mm. skriver ett nyhetsbrev ”Global Macro Investor. Enligt hans utblick ser det ut som de mest pessimistiska farhågorna om konsekvenserna av Peak Oil kommer att bli verklighet. Iaf. vad gäller finanssektorn. ”The big reset” kallar han denna återställning.

http://www.businessinsider.com/raoul-pal-the-end-game-2012-6

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

3 Comments on “”The big reset”

  1. Vad sätter vi för sannolikhet på den här prognosen? 1%, 25%, 50%, 90%?

  2. Bra fråga. Raoul Pal har som sagt en bakgrund som framgångsrik hedgefondförvaltare. Pensionerade sig vid 36 och lever enligt uppgift vid kusten i närheten av Valencia, och skriver nu på nyhetsbrevet ”Global Macro Investor”. Med tanke på att penningsystemet är ett förtroendespel, så kan man utgå från att om det finns problem, så talar man tyst om dem. Enligt andrahandsuppgifter (enligt bloggaren Cornucopia) så lär en högt uppsatt person inom det svenska politiska etablissemanget ha sagt ”Det är mycket mycket värre än vi kan medge offentligt”

    http://cornucopia.cornubot.se/2011/10/kalla-det-ar-mycket-mycket-varre-vi-kan.html

    Personligen tror jag att Grekland,Portugal, Spanien är ute ur Euron inom 1.5 år, med efterföljande bankkaos. Kanske Italien, Belgien följer efter inom ytterligare ett par år.Som Raoul Pal skriver: det finns ingen ”engine of growth” i världen längre.

Comments are closed.