Lena Ek (C) tillhör en av dem som vårdar myten att Sverige har minskat sina utsläpp, samtidigt som vår ekonomiska tillväxt (BNP) ökat. (Kallas decoupling eller frikoppling.) En seglivad myt som återigen fick nytt syre inför delegaterna på IPCC-konferensen i Stockholm i måndags. Där Lena Ek var inledningstalare.
Ännu en medioker politiker från Centerpartiet, som spär på politikerföraktet genom att lufta ett synnerligen missvisande budskap som dessvärre delas av alltför många folkvalda politiker, oavsett partifärg. I vanlig ordning har Alliansregeringen anlitat en propagandaapparat för att skönmåla läget i Sverige inför IPCC-delegaterna, i stället för att använda seriösa forskare som sökt sanningen med logik och vetenskapliga metoder. Och deras slutsatser är något annat. En frikoppling av ekonomisk tillväxt från flödet av energi är dessvärre inte möjligt.
Ekonomen Oscar Kjellberg tidigare vd på JAK Medlemsbank skriver:
”Vi kan effektivisera vår energianvändning men inte i den grad att vi kan ha en fortsatt ekonomisk tillväxt samtidigt som vi ersätter ett växande fossilt energiflöde, olja, kol och gas, som idag ger oss 85 % av vår försörjning med ett icke växande energiflöde från solen.
Den ena att nettot från utvinningen av fossil energi krymper, den andra att avkastningen i samhällets totala energiutvinning minskar stadigt och närmar sig en kritisk gräns där det utvunna energinettot inte räcker till för att driva resten av samhället. I det läget förmår inte samhället leverera de resurser som energisektorn behöver för att utvinna energi. Det som hotar är en för mänskliga kulturen en typisk energikollaps. Den som tror att vår kultur är immun mot en sådan kollaps, bör pröva sin hypotes vetenskapligt. Det finns gott om forskning att luta sig emot. Alliansregeringen stödjer sig istället mot reklambranschens retorik i sin argumentation för den ideologiska utgångspunkten att vi, med en ekonomi präglad av fri konkurrens där en teknisk utveckling kan bli optimal, kan frikoppla den ekonomiska tillväxten från energiflödet från solen.
Om Alliansregeringen skulle lyckas med en sådan frikoppling, så innebär det inget mindre än att den har lyckats överskrida termodynamikens andra huvudsats. Det om något är väl en aning övermaga och troligtvis kommer därför politikerna, just nu miljöminister Lena Ek i sin hybris att leda oss in i en kollaps.”
Kanske ivrigt påhejad av Löfven, Romson och Fridolin?, som fortfarande hänger på myten eller åtminstone inte tagit avstånd från den. Den enda partiledaren som går fri är Jonas Sjöstedt som flaggat för en helt annan syn på ekonomisk tillväxt och utsläpp.
ASPO har skrivit mycket om myten om svensk decoupling de senaste tre åren:
Reinfeldt förde Obama bakom ljuset kring svenska utsläpp och tillväxt!
Befolkningsökning och mer energi ger en ökad BNP.
Jaha, Herr Johan Schück, hur ska du ha det?
Vi tar oss igenom finanskollapsen, säger Nicole Foss!
Sverige som nation lever i en myt om vår egen förträfflighet
Försöker Martin Ådahl luras eller har han bara bristfälliga kunskaper?
Annie Lööf (C) pratar i nattmössan-Sverige har inte genomgått decoupling
Lena Ek har stöttat sig på beräkningar av Naturvårdsverket: ”Naturvårdsverkets färska sammanställning över Sveriges utsläpp av växthusgaser under 2011 visar att Sverige är på rätt väg när det gäller att nå målet för utsläppsminskningar till 2020. Sett över tid är trenden tydlig på så sätt att Sverige sedan 1990 minskat sina utsläpp med 16 procent, säger miljöminister Lena Ek.”
Decouplingen skedde på 70-talet i mogna industriländer och har hållit sen dess. Energiförbrukningen har stått still och tillväxten har tuffat på. Att det skulle strida mot termodynamiken är bara trams.
Och hur vet du det ?
Vårt välstånd bygger på vår exportindustri, och dessa exportmarknader är till 85% fossildrivna. Mao. det hjälper föga att vi gör oss fossiloberoende, om våra exportmarknader krymper pga det inte finns tillräckligt med fossil energi att driva ekonomin i dessa länder. Såklart är det bättre att ha inhemska fossilfria energikällor än att inte ha det, men att vi skulle kunna förbli oberörda av en energi- och/eller finanskris i omvärlden är inte troligt.