Ekonomi - Energi - Politik

Nicole Foss: Vi måste lära oss om finanssystemen och dess bubblor

Print Friendly, PDF & Email

Nicole Foss har åkt runt i världen under flera år och berättat om hur vårt finanssystem fungerar och hur bubblor i ekonomin uppstår. Hon menar att det är många som förstår peak oil, klimatförändringar och en mängd andra utmaningar som väntar oss. Ofta granskas och formuleras hållbarhet utifrån dessa aspekter.
Men för att förstå vad som väntar oss på kort sikt och för planering på lång sikt måste vi lära oss mer om sambandet Energi och Ekonomi m a o vårt finansiella system. Då de båda, framför allt finanssystemen, har kortare tidsramar och ändrar sig betydligt snabbare än till exempel klimatförändringar (Ekologin)

Vad väntar oss framöver?

Vill ni få en enkel och pedagogisk genomgång vad som ligger i pipeline framöver, se då denna video på 20 min inspelad i Australien mars 2013. Fortsättning på Nicole Foss föredrag finns på bloggen The Automatic Earth.

I seminariet förklarar och kommenterar Nicole Foss en modifierad Hubbertdiagram med två olika kurvor, som ger en annan bild på oljetoppen (peak oil) och vad som sker när maximal produktion passeras. Vad händer när vi inte förmår vrida på oljekranen mer och produktionen av olja minskar?

 

http://youtu.be/oqTORG_WLT0

”Den grå Hubbertkurvan visar oljeminskning över tid, men den tar inte hänsyn till den energi som vi måste återföra in i systemet för att producera mer energi. Men det gör den blå kurvan. När vi studerar den grå kurvan och ser att graden av minskning är låg, så invaggas vi att tro att det finns tid att kompensera oss för detta med energieffektivisering, nya energiinvesteringar eller att vi inte behöver anpassa oss till en annan livsstil.

Hubbertkurvans två tolkningar

Tittar man sen på den blå kurvan, där vi återför energi in i systemet, så blir det uppenbart att detta inte kommer att fungera. M a o vi kommer att få leva ett helt annorlunda liv och att business as usual inte är ett alternativ.

För några år sedan sa USA:s utrikesminister Mr Chaney: ”Den amerikansk livsstilen är inte förhandlingsbar, och det är rätt, för verkligheten kommer inte att förhandla med dig, utan diktera villkoren” säger Nicole Foss.

Granskar man den blå kurvan så kommer vi på mindre än 20 år globalt förlora 80 % av oljeproduktionen. Det räcker alltså inte att byta ut några glödlampor och isolera våra hus och hoppas att detta ska leda till hållbarhet.
Vi har en tuff tid framför oss för att möta detta scenario”.

När vi satsar lika mkt energi som vi får ut är oljeepoken över. Energiutbytet Energy Return on Energy Invested.( EROEI) går mot 1:1.  Vi kommer allt närmar denna tidpunkt. Och detta kommer att ske, trots att vi fortfarande kommer att ha mycket olja, gas och kol kvar i marken.Bakken Shale oil EROI

Det är detta som vi på ASPO Sverige kallar ett predikament. M a o det finns ingen lösning på bristen på olja, utan något som vi enbart kan anpassa och förhålla oss till! Och det kanske är skälet till att politiker från alla läger avstår från att ta upp och diskutera oljetoppen. De har ingen lösning, vilket vi som väljare kräver av våra politiker!

ASPO Sverige kräver ingen lösning av våra politiker, utan en plan B.  en kris- och beredskapsplan framtagen över allt politiskt käbbel som gör att vi kanske landar lite mjukare, när konsekvenserna av bristen på olja så sakta smyger på oss. Och dit är det inte långt, såvida vi inte fullständigt går in i en global ekonomisk och finansiell koma och kaos.

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

Under åren 2005-2008 jobbade jag med ett omtalat projekt ”Konsumera smartare och minska växthuseffekten” inom Stockholm stads handlingsprogram mot växthusgaser. Slutrapporten kom hösten 2008. I projektet ingick 60 hushåll, som deltog i arbetet med att ta reda på om det går att förändra sin konsumtion och livsstil så att den blir energi- och koldioxidsnål. Därefter var jag anställd på SVT och klimat- och energibloggen Ställ om, där SVT för första gången öppnade ett fönster och förde en dialog med tittarna kring våra stora ödesfrågor. Hur ställer vi om vårt samhälle till mindre mängd fossil energi utan att vår välfärd kollapsar. Projektet Ställ om avslutades vid årsskiftet 2009 och fanns som ett välbesökt digitalt arkiv men är nu nedsläckt. Under 2011 arbetade jag med organisationen Omställning Sverige, som jag var med och introducerade i Sverige sommaren 2008. I projektet Konsumera Smartare lyckades vi visa att familjerna genom mer kunskap kunde göra fler aktiva val, som ledde till minskade utsläpp av växthusgaser högst påtagligt. Många upplevde också att när man gör nåt konkret så blir vardagsstressen och klimatångesten mindre. Om man ska förändra sin konsumtion och livsstil för mindre utsläpp av växthusgaser, så räcker det inte med tips och goda råd. Då behövs framför allt stöd i form av goda exempel och dialog med andra likasinnade. För att klara framtidens utmaningar behövs ”en mental klimat-och energiomställning”. Det betyder att fler måste förstå och förbereda sig inför de tuffa beslut och förändringar som kommer om samhället ska klara av att ge våra barn och barnbarn ett drägligt liv. Det är också dags att punktera de myter som florerar om energi, mat, transporter och framför allt hur dyrt och besvärligt det blir om vi ställer om. Vårt vardagsliv kommer knappast att bli sämre, men definitivt mycket annorlunda. De produkter vi använder materialiserar sig inte av sig själva i våra hem och butiker. Utan de har en lång förhistoria. Som det är hög tid att vi tar till oss. För att kunna tillverka varor t ex en bil behövs energi, vatten, stål, plast och textil m.m. Dessutom fabriker, distributions- och avfallssystem. För att komma tillrätta med bilens utsläppsproblem måste man se hela förloppet, från råvaror, tillverkning, användning och återvinning, alltså belysa hela produktens livscykel. Idag pratar vi nästan enbart om de utsläpp som uppstår när vi använder våra bilar, m a o bränslet, inte om de stora utsläpp som sker när bilen tillverkas. Dessa dolda utsläpp kan vi inte friskriva oss ifrån bara för att de sker i ett annat land. Utsläppen är, oavsett var de sker, vårt ansvar som brukare och konsumenter. För mig framstår det allt tydligare att vi inte enbart har en finansiell kris. Utan det är en kris som består av tre delar: en energi-, en ekonomi- och en ekologisk kris. Tillgången på billig fossil energi som olja, kol och gas, de senaste 60 åren, har varit en förutsättning för vår ständiga ekonomiska tillväxt. En av många konsekvenser av denna ständiga tillväxt är klimatförändringarna. Våra ekologiska system orkar inte längre ta hand om våra utsläpp. Dessutom börjar vårt naturkapital sina. Det blir allt svårare att få fram nya mineraler, spårämnen, kol, olja och naturgas etc. Vi kan inte lösa dessa tre kriser var för sig utan måste börja ställa om till ett samhälle där vi ser begränsningar, men också helheten och samordnar våra gemensamma resurser på ett mer rättvist sätt. Jag hoppade så länge sajten ”Ställ om” var uppe kunde bidra bidra med lösningar, goda exempel på vad som händer runt om i Sverige och stimulera till en dialog där man inte fastnar i problem och elände, utan verkligen påbörjar en omställning här och nu i stort och smått. I 25 år jar jag jobbat med miljö- och resursfrågor, både som anställd och egen företagare. Har en filkand-examen i ekonomi och samhällsvetenskap från Uppsala universitet. Utbildare och författare till flera böcker bl a ”Living Dreams om ekobyggande och hållbar livsstil”. Diplomerad marknadsekonom och kommunal klimat- och energirådgivare. Utbildad handledare inom Det Naturliga Steget, EMAS och ISO 14001. Vill du boka mig som föreläsare, för seminarier, workshops ring 0735600819 eller martin.saar@live.se Har de senaste åren genomfört över 100 seminarier kring de tre E.a Energi-Ekonomi och Ekologi och hur vi kan ställa om samhället för att möta de samhällskriser som knacka på dörren ....

5 Comments on “Nicole Foss: Vi måste lära oss om finanssystemen och dess bubblor

 1. Vi går mot en ganska total samhällelig katastrof och våra politiker låtsas om ingenting eller är för dumma för att fatta att allt håller på och havererar. Det värsta som kan hända i deras värld är att någon är stygg mot någon annan på grund av deras ras, kön eller sexuella läggning. Så länge man håller efter rasister och sexister så kommer allt gå bra, i politikernas totalt mentalsjuka fantasivärldar.

  Romklubben och Paul Ehrlich m fl varnade för vad som skulle komma redan för 40-45 år sedan, men våra ”ledare” har visat sig totalt handfallna och totalt inlåsta i mentalsjuka förhoppningar om att saker nog kommer gå bra, om vi bara är ännu lite mer liberalextremistiska eller extremistiska på något annat sätt (dock inte en aning nationalistiska, för det är jätte-jätte-jätte-usch-fy).

  Våra politiker är extremt förvirrade och oförmögna att åstadkomma något nyttigt. De spelar Monopol medan världen går under. Historien kommer döma dem mycket hårt.

 2. Värt att notera i all pessimism är Nicole Foss trots sin oro menar att vi tar oss igenom en finansiell kollaps och livet kommer att går vidare. Men ack så mkt annorlunda det kommer att bli och ack så många stukade och skadade medborgare. Ännu finns det en chans att lindra fallet och landa mjukare, men knappast utan ett kraftfullt politiskt initiativ!

 3. Någon som har hittat fortsättningen av föreläsningen på theautomaticearth.com? Skulle även behöva länk till tydligare bilder av EROEI-grafen med källa Charles Hall, om det finns.

  En bra film att visa för (vissa) lokala politiker. Riks- & EU-politikerna kan vi glömma, de är troligen dödsdömda i ett lågenergisamhälle ändå, vilket kan bli ett problem i slutskedet när de försöker hänga kvar vid makten genom att förstöra miljön och skatta bort alla medborgares hem/tillgångar för att upprätthålla ett dödsdömt system (cluborlov skriver om detta). Högre EROEI krävs att driva samhället ju fler nivåer av politiker.

  Kärnkraft framstår som en allt mer vansinnig satsning som måste förhindras, eftersom den ger en lägre EROEI än vad som krävs för säker drift när kol/olja/uran bara räcker för att bygga en massa kärnkraftverk, och inte till att underhålla och städa upp. Kärnkraftsolyckor och radioaktiva utsläpp blir följden när underhållet och kunskapen blir lågt nog. Det lär få städas med SOPKVAST i brist på energi, några frivilliga? Dags att registrera kärnkraftsförespråkare, så de kan tilldelas sopkvasttjänst vid närmaste kärnkraftsolycka om 20 år.

 4. @sol: Är det något som har bra EROEI så är det kärnkraft. Kärnkraftverk har överlägset lågt materialbehov (metaller, betong mm) per kWh, och därmed är dess energibehov lågt.

Comments are closed.