Nu har ABF lagt upp filmen från detta seminarium som var den 3 november, där jag deltog. Detta var i serien ”När Larmen Tystnar”. Min presentation börjar kvällen och sedan kommer Johan Ehrenberg från Etc. Ja ni kan bedöma själva hur det blev.
Vad räcker energin till? | ABF Play.
3 Comments on “Vad räcker energin till? i ABF Play.”
Comments are closed.
Hej Bengt! Intressanta presentationer men såg verkligen fram emot hur du skulle bemöta Johan Ehrenbergs perspektiv men de är bortklippta i ABF- videon!?
Mvh
Johan
Det blev inte så mycket av det, många publikfrågor och så mycket ovederhäftigt från hans sida, jag försökte några gånger men han bara trixade bort frågan med teknik och utveckling.. Jag är inte bra på att debattera heller.
Johan Ehrenbergs tankevärld är, helt naturligt, representativ för en stor majoritet av mänskligheten. Och dilemmat är, också det helt naturligt, hans (och våra) bristande insikter i termodynamik. Han pratar t ex om hur mycket energi solen strålar ut, men förstår uppenbarligen inte att det är dess EXERGI, dvs dess kvalitet, som är vad vi kan använda och som bara kan bli tillgänglig för oss genom någon form av teknik (förutom värme för solbadare) men det är också här som (den för oss osynliga?) haken finns.
Naturen har uppfunnit en sådan teknik, fotosyntesen, och det avgörande med den, för själva livets uppkomst och fortlevnad, är att den inte förbrukar någon exergi från naturen själv utan bara tillför sådan. Som bekant förbrukar ju all mänsklig teknik exergi (från naturen) och är också orsaken till den allt våldsammare miljöförstöringen (=exergiförlusten i naturen).
Det senare har vi ännu inte heller förstått utan tror att det handlar om mer eller mindre ”rena” bränslen, för då kan vi ju enkelt driva civilisationen vidare endast med ett byte av energislag.
De stora problemen, som vi uppenbarligen inte ser, är alltså dels att vi tror att civilisationens bevarande går före naturens (!) och att vi människor, till skillnad från växterna, inte kan ta emot och omvandla solenergi till något användbart utan någon teknik därför, dvs också förbruka exergi från naturen. Summan av detta blir att, vad vi än gör, så måste vi förbruka exergi från naturen oavsett om vi därmed också tillför exergi (resurser) till civilisationen, dvs en nettoförlust för naturen.
Alltså, ju mer energi vi använder, ju snabbare förbrukas naturen och ju snabbare växer civilisationen. Den moderna världen är helt enkelt en ofantlig överföring av exergi från naturen (=liv) till exergi i civilisationen (=död materia).
Och det är väl också bara helt naturligt för människan att tro att en sådan utvceckling kan fortsätta, uppenbarligen.