Ekologi

Mer prat om geoengineering

Print Friendly, PDF & Email

I en artikel i Environmental Research Letters nu i november så beskriver några forskare hur man kan motverka klimatförändringarna med bland annat ”stratospheric aerosol injection” (SAI), alltså att med hjälp av flygplan arida ut svavel och på sätt skapa konstgjorda moln och reflektera solljuset från molnen ut i rymden och på så sett sänka temperaturen. Artikeln beskriver kostnader och hur effektivt det skulle bli och skulle börja c:a 2030. En farlig väg att gå men inte speciellt otrolig om man ser på vad vi håller på med geoengineering fast då oavsiktligt. Även om 1-1=0 så betyder inte det att en form av geoengineering tar ut en annan!

Ännu finns inga plan som har denna möjlighet vilket kan vara en tröst. Så här är det tänkt i grova drag:

We calculate early-year costs of ~$1500 ton−1 of material deployed, resulting in average costs of ~$2.25 billion yr−1 over the first 15 years of deployment. We further calculate the number of flights at ~4000 in year one, linearly increasing by ~4000 yr−1

Ett problem med sådana lösningar är vi redan har en effekt av global dimming eller global fördunkling. Om flygningen upphör så skulle temperaturen stiga dramatiskt.

Källa: Stratospheric aerosol injection tactics and costs in the first 15 years of deployment

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

2 Comments on “Mer prat om geoengineering

 1. Jag undrar om dessa forskare har tänkt på att, om denna idé skulle förverkligas, även effekten av fotosyntesen skulle försvagas, alltså att själva livet skulle vara hotat och kanske så småningom utplånas på denna planet.

  Den moderna, allvisa människan har kanske inte insikter nog för att avstyra sin egen utplåning från tillvaron.

  Hela idén med att plocka bort koldioxiden från atmosfären bygger på den lika befängda idén att bortse från orsaken till förekomsten i atmosfären av denna koldioxid (eller att hon inte förstår de termodynamiska sammanhangen).

  Denna koldioxid finns i atmosfären som konsekvens av människans överförbrukning av de resurser (=den användbara enegin i den solskapade biomassan) som naturen består av, dvs utgör både livet och dess förutsättning.
  Att plocka bort koldioxiden från atmosfären förändrar inte denna konsekvens och att blockera solstrålarna försvårar åtminstone för livet. Hoppas vi har klokheten att välja rätt.

 2. Tjena ! ville bara tala om att dessa duktiga människor som förgiftar våran planet medvetet inom agenda 2030:s förödande riktlinjer sponsras med våra skattepengar och pensioner ! jag vet en del om vad dessa sprayar över oss och vår natur, det är kemikalier som ödelägger växtligheten förgiftar vatten och mark !samt är en framkallande faktor av sjukdomar såsom nervskador ,hjärnskador psykisk ohälsa nerv och muskel och ledsjukdomar samt cancer !!! varför tror ni dessa sjukdomar har ökat så kraftigt de senaste 10 åren? det är tacken för att vi betalar en massa skatt i onödan! så pålitlig är våran förbannade clownregering! och som grädde på moset så kan jag ge en liten uppgift om att det cirkulerar runt omkring 4000 flygplan och bekämpar oss och vår planet dagligen! Våra myndigheter sponsrar detta gladeligen bakom våra ryggar av våra skatte och besparade pensionspengar! en bidragande orsak till att vi ej får någon pension att leva på! och detta är bara toppen på skitberget!
  tack för mig Jimmy R

Comments are closed.