Energi

Vad låg bakom strömavbrottet i England?

Print Friendly, PDF & Email

Fredagen den 9 augusti 2019 kl 17 så inträffade ett strömavbrott i stora delar av England och Wales. Så här lät det tidigt:

Industry experts said that a gas-fired power station at Little Barford, Bedfordshire, failed at 16.58, followed two minutes later by the Hornsea offshore wind farm disconnecting from the grid.

Men om man ser på detaljerna så stämmer inte detta riktigt. I den första bilden här, så ser man en frekvens anomali tidigare än 16:58.

I bilden nedan så ser man både frekvensen och effekten förändras kraftigt 16:53 och 54 och ett litet dipp kl 16:58. Något stort hände 16.53 som man håller tyst om, sedan är den officiella historien att det blev ett stort strömavbrott 16:58.

En anledning till att det ser ut som det gör, kan vara att Hornsea, en stor vindkraftspark i Nordsjön kopplades bort 16:53 på grund av hårt väder. Vilket kan förklara både effekt och frekvensrappet ett tapp på 1,2 GW och en stor roterande massa. Detta skulle normalt kompenseras av gasturbiner vilket kanske misslyckades 16:58.

Kan det vara att man inte vill skylla på vindkraftparken vilket skulle påverka opinionen, vindkraft kan ge mycket effekt men skapar också sårbarhet i elsystemet som kan visa sig som detta strömavbrott i England och Wales.

Källa: The shape of things to come | Consciousness of Sheep
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious