Ekonomi - Energi

Saudiarabien startar ett priskrig i olja. 

Print Friendly, PDF & Email

Detta kan vara slutet på OPEC som vi ser, Saudiarabien som nyss satte Aramco på börsen och sänkte sedan priset på sin olja. Till detta så pågår coroanspridningen som gör att efterfrågan sjunker.Och ränta på den 10-åriga stadskuldväxeln har fallit ett tag med och här finns en koppling till oljepriset för WTI. Vi får se hur det utvecklar sig, det kan bli skakigt vad jag förstår.
Se bild nedan.

Prise för WTI-olja och räntan för 10 års växlar.

Det finns två intressanta kommentarer på den första är, och  denna andra kommentar som är rätt intressant på Peakprosperity. Han tror att detta att driva ner priset är Rysslands svar på Nordstream II och Saudiarabien vill få bort USA’s skifferolja, och det kan fungera när efterfrågan just nu är låg, och skippa petrodollarn vilket skulle få USA att anfalla men det tål inte Ryssland och Kina. Och båda länderna har köpt på sig massor med guld under åren.   Hur många vill låna ut pengar till stater med en sådan låg ränta som det nu är på korta lån när samtidigt smittan sätter område efter område i karantän, skatteintäkter som sjunker. Det är den enda kurvan som Ryssland och Saudiarabien behöver följa för att se vart det barkar.

Utgifter för ränta på stadskulden.

Som Desogames skriver i en kommentar:

  • Foreigners won’t buy treasuries because they have to stimulate their virus broken economies.
  • Pension funds wont buy treasuries cause they’re insolvent to begin with (lookin at you illinois)
  • Banks won’t buy them because banks are going to go bust massively in the coming credit crunch, just like 2008 but worse cause it’s not actually a liquidity problem this time, the liquidity crisis comes out of the supply chain collapse.
  • The US tax payer themselves is levered up to the hilt so you can forget “war bonds” or stuff like that.
  • Institutionalized investors will look at the same thing i’m looking at, draw the same conclusions, and say “hell no not at these rates jack”.
  • Which leeeeeeeeeeeeaves: The Fed.

Det andra kommentaren handlar om att USA blev bankrutt den 16 september 2019 då repo-marknaden formligen exploderade och tilliten försvann.

Källa: Saudi Arabia Starts All-Out Oil War: MbS Destroys OPEC By Flooding Market, Slashing Oil Prices | Zero Hedge
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious