Energi

Myten om vår fossilbränsleanvändning

Print Friendly, PDF & Email

Det finns myt om hur mycket fossila bränslen vi använder, då utryckt som ton CO2 per person och år. Enligt flera käller så var det 2006 5,6 ton jämfört med Somalia på 0,02 och Qatar på 46 ton CO2 per person och år.
Det finns försök att göra en uppskatning av Emissions Embodied in Trade (EET) det enklaste är att göra en input-output analys av enskilda länders bilaterala handel, men detta tar inte hänsyn till import för bilateral handel.

Man får då fram emissions embodied in exports (EEE) och emissions embodied in imports (EEI) och ett annat tal som diskuteras är Balance of Emissions Embodied in Trade (BEET)

Sedan finns ett till begrepp Carbon Leakage, som definieras som en ökning av CO2 utsläpp i ett non-Annex B land dividerat med minskning av CO2 utsläpp i ett Annex B land. Non-Annex B  och Annex B är grupper av länder som IPCC måste minska sina utsläpp och sådana som inte behöver det.

Här följer några exempel på olika länder från rapporten. Globalt finns 5,3 Gt CO2 som är inbäddad i handeln och Annex B länder är nettoimportörer.

inbäddade utsläpp kol läckage
produktion Mt CO2 konsumption Mt CO2 export % import % BEET % totalt % andel %
USA 6006,9 6445,8 8,3 15,6 −7,3 9,6 61,7
Kina 3289,2 2703,7 24,4 6,6 17,8 3,2 48,5
Finland 94,9 86,3 44,6 35,5 9,1 6,3 17,7
Sverige 59,7 83,4 34,1 73,7 −73,7 -39,7 24,5

Det syns här skillnad på länder med stora hemma marknader och länder som är extremt export/import beroende, och länder som exporterar råvaror i högre grad, som Finland. I EU finns många länder som Sverige men få som Finland där produktionen är högre än konsumtionen. Det finns all anledning att ta hänsyn till denna del av våra CO2-utsläpp, det är konstigt att man inte redan har gjort detta, denna rapport kom redan 2008. Även Greenpeace använder dom ”officiella” fast för låga och felaktiga, men det ser ju bra ut i statistiken och vi kan slå oss för bröstet.

Redan 2007 fanns denna artikel i Miljöaktuellt om att våra utsläpp låg på 6,3 till 12 ton per person och år men då ingår inte våra utrikes transporter.

Denna beräkning skulle inte gå att göra för mindre områden, men intuitionen säger mig att dessa värden skulle bli större i storstäder än på landet, då i alla fall storstadsbor konsumerar mer och reser mer än boende på landet.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Myten om vår fossilbränsleanvändning

  1. Hej Bengt!
    Själv har jag brottats med denna myt sen 2005, då jag startade projektet ”Konsumera Smartare och minska växthuseffekten”. https://konsumerasmartare.wordpress.com/ Där mätte vi de dolda utsläppen/ indirekt energi från all konsumtion hos 50 hushåll.
    Annika Carlsson-Kanyama ingick i projektet referensgrupp och fick två år senare i uppdrag av Naturvårdsverket att titta på import och export av CO2.
    En annan output från detta blev den norska Footprint Calculatorn, som jag skrev om på Svt:s klimatsajt Ställ om. Den ger en helt annan bild/ samma bild som du redovisade.

    Så länge politiker, massmedia, miljöorganisationer (etablissemanget) odlar denna myt, lär vi inte kunna komma till rätta med fossilbränsleanvändningen. Och myten om att Sverige brutit sambandet mellan ekonomisk tillväxt(BNP)och energi.

    Läs gärna mitt inlägg:
    http://stallom.se/2009/09/16/svenska-co2-utslapp-betydligt-storre-an-vad-politiker-sager/ där finns oxå en del länkar.
    Häls
    Martin Saar

Comments are closed.