På måndag den 29 november kommer IEA:s chefsekonom Fatih Birol till Sverige för att presentera rapporten World Energy Outlook 2010. Energimyndigheten la ut detta den 26, är det medvetet för att ingen ska kunna hinna gå månne.
Som vi ser det så är sammanfattningen denna.
- IEA har känt till Peak Oil i mer än 10 år
- Folk både inom och utom IEA säger att organisationen har nervärderat tidpunkten och konsekvenserna av Peak Oil
- Peak Oil har redan inträffat för konventionell olja, den var 2006.
- All möjlig tillväxt av framtida olja som IEA kan föreställa sig, (och vi misstänker även här fejkade data som kommer att nervärderas i kommande rapporter från IEA), kommer att ätas upp av Kina och Indien.
Vad detta betyder är väldigt enkelt, vi står inför en energikris som kommer att få allt vi hittills varit med om att framstå i ett rosa skimmer!
Vad som händer i ett komplext samhälle som vårt är oförutsägbart både i detaljer och i tid.
Energimyndigheten framhåller att 2 C målet står i fokus, men då tror jag dom har missat ovanstående, detta är kanske inte konstigt då dom nästa förnekar Peak Oil!
Tid: Seminariet inleds klockan 09.30.
Plats: Aulan, Näringsdepartementet, Mäster Samuelsgatan 70
Vad jag kan utläsa så behöver man inte anmäla sig, det är ändå ingen som hinner ta hand om anmälningarna under helgen.
Det vore bra om några kunde komma dit.
Energimyndigheten – IEA presenterar nya prognoser för energisektorn på Näringsdepartementet.
__________________
Låt oss alla gå dit och ställa de här riktigt svåra frågorna. Är det verkligen sant att PO för crude oil inträffat 2006, eller kan vi skjuta fram tidpunkten ännu en gång som vi alltid gjort.
Sen vill jag veta om, Urban Kärsmark på Energimyndigheten,fortfarande står på lönelistan?
Jag ska gå dit, och jag tror vi ska skipa frågor till IEA och koncentrera oss på Energimyndigheten för nu kan dom inte gömma sig bakom IEA.
IEA har sagt 2006 så vi befinner os Post Peak nu, och vad tänker Energimyndigheten säga om det, och inget snömos tack.
Dessa frågor ställde vi till berörda Myndigheter 2009, vi har ännu inte fått något svar.
ASPO Sverige, Association for the Study of Peak Oil and Gas, upprepar härmed frågan till berörda myndigheter hur planeringen ser ut för att bemöta detta fenomen. Vi anser att det snarast bör upprättas en nationell handlingsplan för hur detta paradigmskifte bör mötas. Handlingsplanen bör hantera följande undergrupper och specialområden:
Energi
Transporter
Bostäder
Livsmedel
Finans
Arbetsmarknad
Utbildning
Sjuk o hälsovård
Vi som inte kan närvara, tyvärr, var kan vi inhämta rapportering från mötet? Kan någon filma och lägga upp på YouTube? Hur vore det med ljudupptagning? Twitter? Spridning, spridning, informationen måste ut, vad sägs, vem säger vad. Lycka till!
Bra fråga, vet inte hur mycket jag hinner med men jag ska försöka så gott jag kan. Och jag kan tänka mig att Energimyndigheten gör nog inget.
Bengt, måste dessvärre svika dig på måndag då jag befinner mig i Nyköping och måste vara på plats här på eftermiddagen. Sen ska jag upp till Stockholm på onsdag.
Häls
m
Det var ju himla ”oturligt” att det var med så kort varsel och på en tid som jag inte kan.
Hoppas några fler än Bengt kan komma dit och ställa obekväma frågor.
Det är nog med flit som det är så kort varsel.
Jag vär där och såg inget nytt udner solen. Tyvärr blev det ingenegentlig tid för frågor/diskussion. Vad som skulle varit ungefär 30 minuter smalnade av till knappt 10 varav 2 frågor hann komma från publiken (båda från branschföreträdare som mest gjorde reklam för den egna verksamheten utan att egentligen ställa någon fråga).
Efter Fatih Birols föredrag ställde ändå Tomas Kåberger frågan om säkerheten i oljeutvinningsprognosen inför 2030. Han fick ungefär svaret att ”…the potential is there but there are uncertainteas reagarding demand, investment, subsidies of producing countries…” Bra att någon ställde frågan iaf men jag ser inte ”potential” som liktydigt med ”100% möjligt”. Alltså, det finns inga scenarier från varken IEA eller Energimyndigheten för situationen att vi redan befinner oss post peak.