Energi

Minnen av oss

Print Friendly, PDF & Email

Många civilisationer har kommit och gått under årtusenden, och vissa finns det inte mycket spår kvar av. Det kan finnas något kvar men i vissa fall finns bara ett namn, som te x det mytomspunna Atlantis där vi inte vet något mer än att Plato omnämner det, till Romarriket som det finns rätt goda källor och skrifter kvar även efter 2 000 år.

Men hur blir det med vår tid, vad kommer att finnas kvar efter oss. Fram till för 20 år sedan fanns ofta våra minnen på foton som papper, film, brev eller dia-bilder. Vår musik fanns på LP skivan, och våra böcker var tryckta på papper. Och var kvalitén bra så höll dessa medium sig bra över längre tider.

Men nu kan våra alla minnen försvinna vid nästa elavbrott. För i dag blir mer och mer digitalt lagrat, behändigt och bra, men det kräver en infrastruktur som gör att man kan plocka fram det som är lagrat, annars skulle bilden lika gärna kunna ligga på månen. Vad skulle vi vilja att våra efterlevande hittar om oss, vilken kunskap är viktig för framtiden. Det som fanns på en 5 ¼” diskett för 15 år sedan är oåtkomligt för  nästan alla i dag. Hur läser man en HD, CD eller DVD utan fungerande elnät?
Internet som alla tar för givet, finns där för att några tjänar pengar på nätet, skulle intäkterna försvinna så kan Internet bli lika tillförlitligt som SJ och Trafikverket i dag.

Who Were You?.

SvD har en artikel om att datafloden dränker oss i stället.

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

3 Comments on “Minnen av oss

  1. Vid årsskiftet går en epok i graven. Kodachrome en diapositiv färgfilm med arkivbeständighet som kan räknas i decennier försvinner definitivt från marknaden. Det sista labbet i USA lägger ned den linjen. Ingen annan färgfilm har lika lång beständighet vad jag vet.

Comments are closed.