Energi

Nordsjöoljan minskar detta år också

Print Friendly, PDF & Email

Utvinningen från oljefälten i Nordsjön minskar över året till 2,033 miljoner fat per dag, ner fråm 2,225 miljoner fat per dag. En energianalytiker säger:

”Strong prices in Europe are partly a reflection of declining production and tight availabilities, so a slight monthly uptick will not do much to change that”

North Sea on-year output dives – Upstream Online.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

2 Comments on “Nordsjöoljan minskar detta år också

 1. Hej Bengt!
  För oss som varit med ett tag och följt oljeutvecklingen bl a i Oljegruppen och ASPO i över 6 år är inte överraskade. Redan för två år sedan försökte Globala Energisystem (Mikael Höök) på Energitinget våren 2009, visa att Sveriges viktigaste oljeimportländer, (Norge och Danmark, varifrån vi får mer än 65 % av vår olja) peakade (maximal utvinning) redan för 10 år sedan. Men inte nog med det. Oljedirektoratet i Norge och dess motsvarighet i Danmark meddelade då helt öppet att Sverige inte ska räkna med en lika stor import av olja från år 2015.

  Och hur mottogs detta beska besked av Energimyndigheten, politiker och massmedia. En axelryckning.

  Nu när det kommer på tal igen hänvisar man (Energimyndigheten) till marknaden. Bara man har pengar och god ekonomi, så finns det alltid olja att köpa. Och vem köper? Jo Oljebolagen för medborgarnas räkning.Sverige som nation har för länge sen sålt ut sina beredskapslager, så vi är helt i händerna på oljebolagen beredvillighet. Är det klokt och att ta politiskt ansvar?

  Regeringen och Energimyndigheten spelar roulette om framtiden, där medborgarna kommer att få betala ett högt pris för bristande politiskt ansvar.
  När får vi se en plan B där vi vågar erkänna vårt oljeberoende och vidta åtgärder för en kommande energikris?

Comments are closed.