Olje- och kolföretag lägger årligen ner ca $674 miljarder på att hitta och utveckla fler oljekällor och kolfyndigheter. Detta bland annat för att dessa reserver ligger till grund för värderingen av bolagen. Men 60 till 80 % av dessa reserver som bolagen har kommer aldrig att förbrännas om vi vill hålla oss under 2°C målet. Även vid det mer med ett mindre ambitiös gräns på 3°C är reserverna beräknade för stort.
Dessa reserver ligger till grund för värderingen och säkerhet för bolagen. Som Lord Stern skriver:
Smart investors can see that investing in companies that rely solely or heavily on constantly replenishing reserves of fossil fuels is becoming a very risky decision. The report raises serious questions as to the ability of the financial system to act on industry-wide long term risk, since currently the only measure of risk is performance against industry benchmarks.
Även om koldioxid lagring (CCS) skulle bli riktigt vanligt, kanske efter 2030 så kommer det ändå betyda att mycket olja och kol kommer att bli kvar i marken.
Det är ingen som talar om vid värdering av företag och olika investeringar att stora tillgångar egentligen är ”dött kött” och att företagen är övervärderade med flera biljoner $.
Detta berör väldigt många, säker även många i landet. Våra pensionsbolag har säkert investerat i dessa övervärderade bolag, vet dom något? Kanske läge att fråga dom!
Analytiker tar säkert inte hänsyn till detta heller. Finansinspektionen tar säkert inte heller upp detta problem. Gör dom det får dom gärna kommentera här.
Det finns kanske två förklaringar, den ena är att ingen tror att vi ska göra något klimathotet utan vi kör på till det smäller, det är BAU.
Eller att vi har byggt en ny bubbla, bland en stor del av bolagen inom energisektorn, som är färdig att poppa. Men det kanske inte betyder så mycket för den totala skuld bubblan är så mycket större.
Hela rapporten finns här.
Unburnable carbon 2013: Wasted capital and stranded assets | Carbon Tracker Initiative.