Energi - Politik

Råvaror bakom Frankrikes krig i Mali

Print Friendly, PDF & Email

Den official bilden över Frankrikes intåg i konflikten i Mali har varit att stoppa Islamiska fronten i norr från att ta kontrollen och bli ett näste för Jihad. När Frankrike började sin bombkampanj den 11 januari så hade parterna kommit överens om vapenvila.
Vad är det som driver Frankrike att starta ett krig på egen hand med bristande suport från några allierade. Det finns inte olja, gas eller andra primära resurser i landet, utan det är Uran med ett dubbelt perspektiv, på kort och lång sikt som ligger bakom.
På kort sikt kan Mali’s urantillgångar räcka till 10 laddningar av en GW anläggning. På kort sikt är det transporterna av Uran genom Mali från Niger som är viktiga för Frankrike. Niger har bland dom största resurserna av Uran i världen.

Urantillgångar

Båda länderna är före detta kolonier till Frankrike och i Niger har en ny rival dykt upp, Kina som skaffat tillstånd för gruvbrytning i landet.
Enligt World Nuclear Association så var 2012 andra året i rad som utvinningen av Uran har minskat. Det kanske så att vi får börja prata om Peak Uran. Och är det något land som är så förknippat med kärnkraft så är det Frankrike så för deras del står mycket på spel för industrilandet där 83% av elen kommer från kärnkraft.

Detta krig är sången av den stolta Galliska tuppen, men kanske den sista.
Cassandra’s legacy: The Song of the Gallic Rooster.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

2 Comments on “Råvaror bakom Frankrikes krig i Mali

  1. På kort sikt är det transporterna av Uran genom Mali från Niger som är viktiga för Frankrike. Niger har bland dom största resurserna av Uran i världen.

    Australien är en av världens största producenter av uran. De producerade 2012 8 244 ton uran.

    Säg att man skulle få för sig att frakta den yellowcake som produceras där med ett Antonov-plan som klarar att frakta 250 ton. Hur många vändor skulle då behövas? Jo, ca 8 244/250 =~ 33 st.

    Jag tänker att det bara skulle vara enklare att flyga ut uranet direkt från Niger. Håller du med?

  2. Det finns ingen peak uran på horisonten – det finns så otroligt mycket i marken att tanken är absurd. Att det produceras mindre uran beror förstås på fallande priser efter Fukushima och de påföljande kycklingfasonerna i framförallt Japan och Tyskland. Reaktorer står aldrig still av bränslebrist eller ens höga bränslepriser, och det kommer heller aldrig hända.

    Idén att Frankrike skulle vara i Mali pga uran är bara en peaker-sekterists tvångsmässiga behov av att tolka allt i termer av resursbrist. Det finns noll verklighetskontakt i det.

Comments are closed.