Så skriver fransmannen Jean Laherrére i sitt sista gästinlägg i OilDrum. De fakta som finns om olje- och gasproduktionen i världen är otillförlitliga och FN borde kräva att varje land publicerar sanna, uppdaterade och fullständiga datauppgifter om energi. Detta är särskilt viktigt för fossila bränslen, som snart kommer att minska på grund av begränsat utbud av energi. De amerikanska SEC-reglerna bör ändras i syfte att redovisa medelvärde (2P) av oljereserver (proven and probable) istället för bevisade reserver. (Kjell Aleklett reder ut begreppen nedan.)
För någon vecka sedan, när massmedia skrev om gigantiska oljefält som upptäckts i Israel, gjorde Kjell Aleklett ett försök i sin blogg att reda ut hur oljebolagen och oljeländerna redovisar sin oljeupptäckter. Det råder onekligen djungelns lag inom oljebranschen, hur siffror och kvaliteter ska redovisas och tolkas. Och om oljeupptäckten bedöms tillräckligt lönsam för att få finansiering för utvinning etc.
Kjell Aleklett skriver: ”Om man borrar och hittar olja så placeras fyndigheten som ”discovered PIIP” och som ”sub-commercial” och klassas som ”contingent recources” och här finns det möjlighet att klassa den som 1C, 2C och 3C. Så småningom har man gjort alla nödvändiga borrningar för att kunna producera olja och då har vi ”proved reservs”. De reserver som anges i ”BP Statistical Review of World Energy” brukar för det mesta rapportera 1P reserver.
Idag kan man undersöka en hittad resurs så väl som man kan med god säkerhet ange 2P, proven and probable. IEA, CERA, vår grupp (inom ASPO) och andra brukar normalt diskutera framtiden utifrån 2P. Då man diskuterar 1P finns investeringarna för produktion gjorda medan 2P väntar på finansiering. När i tiden produktionen kommer igång beror delvis på priset på olja och ett bolag kan göra en ny bedömning av 2P om priset är högt.
Kvoten Recoverable/Unrecoverable kallas recoverfactor och denna faktor varierar stort från fält till fält.
För några år sedan var bedömningen att medelvärdet (2P) för alla världens fält var cirka 30%. Bolagen hoppas att ny teknik skall öka denna kvot vilket kommer att öka reserverna något, men resurserna är redan hittade. ”
Läs vårt tidigare inlägg om Jean Laherrére sista inlägg i Oildrum. Oljepriset vägs in i peakoil.
Den aktuella studien av Jean Laherre publicerad i OilDrum är från januari 2013 och bygger på de sista reserverna, mestadels uppskattade från extrapolering av upptäcktsdata från ”scoutdatabaser”. Endast tre länder rapporterar tillförlitliga fältdata över sina oljereserver: Storbritannien, Norge och det federala USA. Om de flesta andra länder skulle följa deras exempel, skulle en sådan studie över oljereserverna vara mycket mer tillförlitliga. Det är en skam att man inte inser behovet av tillförlitliga uppgifter varken i New York, i FN eller i Bryssel vid EU-kommissionen.
Med de bristfälliga datauppgifter som finns idag, verkar det som världens oljeproduktion (gäller alla fossila bränslen) kommer att fortsätta produceras för att nå sin topp (peak) före 2020. För icke-OPEC länder kommer toppen att ske ganska snart och inom OPEC omkring 2020. OPEC kommer att upphöra att exportera råolja före 2050.
Nuvarande subventionerade bensinpriser i Venezuela och Iran (hundra gånger billigare än i Turkiet) är ohållbar och leder till en hög konsumtion i resp land på bekostnad av exporten.
OPEC:s produktion av flytande naturgas (NGPL) kommer att överträffa produktionen från icke-OPEC länder runt 2025. För råoljan, less extra-heavy, kommer OPEC överträffa resten av världen omkring 2030. Detsamma kommer att ske med naturgas.
Drömmen om USA skulle kunna bli självförsörjande på olja verkar vara baserad på resurser, inte på reserver.
Naturligtvis bygger den aktuella studien av Jean Laherrére på osäkra antaganden och data, men vem som helst kan titta på publicerade grafer och göra sin egen tolkning eller utmana faktauppgifterna om framtida utvinning av fossil energi.
– Dessvärre känner jag inte till någon fri oberoende undersökning som redovisar lika mycket fakta som detta dokument inkl grafer med kommentarer, avslutar Jean Laherrére i sin sammanfattning.
Läs mer vad Jean Laherrére skrivit i OilDrum genom åren.