Ekologi - Ekonomi - Energi - Politik

Etanolbränsle går i graven tillsammans med Gröna Bilister!

Print Friendly, PDF & Email

Nu på morgonen meddelar, Svt Östnytt och Ekot, att Sveriges största etanolfabrik utanför Norrköping, Agro Etanol, läggs ned. Förlusterna ligger på 200 till 300 miljoner per år. Minskat intresse för etanolbilar, där nybilsförsäljning nästan upphört, anges som skäl. Liksom import av billig amerikansk majsetanol.
Av en händelse, samtidigt med att Agro Etanols fabrik läggs i malpåse, slutar Mattias Goldman på Gröna Bilister. En organisation som överlevt sig själv sen länge och åstadkommit mycket skada och kostat samhället många många miljarder.

Detta har ASPO Sverige skrivit om flera gånger tidigare. Gröna Bilister ljuger om etanol Gröna bilister är ute och cyklar, Idag talar Gröna Bilister sanning!  VW sänker elbilen för gott!
Trafikverket fifflar med siffrorna för etanolbränsle – kostar staten miljoner 
Ordf i Gröna Bilister Jakob Lagercrantz har också lämnat det sjunkande skeppet. Liksom Mattias Goldman sörjd och saknad av ingen!?

Själv säger Mattias Goldman som varit etanolens största förespråkare och profet i Sverige under 7 år: ”Vi har knuffat staten, företagen och kommunerna framåt för grönare bilar, mer förnybara drivmedel och minskat onödigt bilanvändande”. Ännu en gång tar man sig för pannan. Snacka om brist på självkritik och förstånd!

Jag undrar bara varför alla dessa entusiaster, som förespråkat denna toksatsning på etanolbränsle de senaste 7 åren, är så tysta. Bland annat Gröna Bilister med Mattias Goldman och Gustaf Landahl chef för Miljöbilar på Stockholm stads miljöförvaltning. Båda två har varit goda lärjungar under alla år till Per Carstedt, även kallad Etanol-Jesus, och vilselett medborgarna.
För att inte tala om Maud Olofsson (C) tidigare näringsminister som t o m lyckades lägga ned 100-tals bensinmackar i landsbygden genom att lagstifta om att etanol skulle finnas som alternativ. En investering, som många mackägare inte orkade med och i stället tvingades lägga ned all försäljning av bränsle. Snacka om kontraproduktiv landsbygdsutveckling a la Centerpartiet! Partiet för landsbygden! enligt egen utsago.

Maud Olofsson (C) har också haft sina fingrar i syltburken tillsammans med sin norrlandskompis, Per Carlstedt (även kallad Etanol-Jesus) och hans huvudlösa satsningar på etanolfabriker bl a i Örnsköldsvik och i Östafrika. Tack Maud Olofsson att du avgick – synd bara att du inte finns kvar och får ta ansvaret för alla meningslösa och bortkastade miljarder på  bl a etanol. Men eftermälet blir svårt att fly från! Och det kommer säkert upp mer skit, när byken börjar tvättas.

Dessvärre sitter fortfarande etanoltomtarna på Stockholm stads miljöförvaltning och Miljöbilar kvar, med Gustaf Landahl i spetsen. Han, i likhet med Mattias Goldman, nu på tankesmedjan Fores, har mot bättre vetande och utan att lyssna på forskning kring etanol och dess EROI, fört politikerna bakom ljuset. Detta har kostat Stockholm Stad och skattebetalarna åtskilliga 100-tals miljoner kronor. En skam för Stockholm Stad och ett exempel på ”Die dumme Schwede” i alla de EU-projekt staden deltagit i kring etanol!
Hur länge ska chefen för miljöbilar, Hr Gustav Landahl, få sitta kvar och tillåtas lura politikerna att sätta sprätt på stockholmarnas skattemiljoner!?

 

PS Mattias Goldman, som gått Centerns ärenden, fångas nu upp av tankesmedjan Fores, vars största finansiär heter Centerpartiet. Det är fint att de tar hand om sina egna. Fores skriver:  ”Centerpartiet är största enskilda finansiär. Därutöver finansieras FORES med anslag från forskningsstiftelser och externa samarbetspartners.”

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

Under åren 2005-2008 jobbade jag med ett omtalat projekt ”Konsumera smartare och minska växthuseffekten” inom Stockholm stads handlingsprogram mot växthusgaser. Slutrapporten kom hösten 2008. I projektet ingick 60 hushåll, som deltog i arbetet med att ta reda på om det går att förändra sin konsumtion och livsstil så att den blir energi- och koldioxidsnål. Därefter var jag anställd på SVT och klimat- och energibloggen Ställ om, där SVT för första gången öppnade ett fönster och förde en dialog med tittarna kring våra stora ödesfrågor. Hur ställer vi om vårt samhälle till mindre mängd fossil energi utan att vår välfärd kollapsar. Projektet Ställ om avslutades vid årsskiftet 2009 och fanns som ett välbesökt digitalt arkiv men är nu nedsläckt. Under 2011 arbetade jag med organisationen Omställning Sverige, som jag var med och introducerade i Sverige sommaren 2008. I projektet Konsumera Smartare lyckades vi visa att familjerna genom mer kunskap kunde göra fler aktiva val, som ledde till minskade utsläpp av växthusgaser högst påtagligt. Många upplevde också att när man gör nåt konkret så blir vardagsstressen och klimatångesten mindre. Om man ska förändra sin konsumtion och livsstil för mindre utsläpp av växthusgaser, så räcker det inte med tips och goda råd. Då behövs framför allt stöd i form av goda exempel och dialog med andra likasinnade. För att klara framtidens utmaningar behövs ”en mental klimat-och energiomställning”. Det betyder att fler måste förstå och förbereda sig inför de tuffa beslut och förändringar som kommer om samhället ska klara av att ge våra barn och barnbarn ett drägligt liv. Det är också dags att punktera de myter som florerar om energi, mat, transporter och framför allt hur dyrt och besvärligt det blir om vi ställer om. Vårt vardagsliv kommer knappast att bli sämre, men definitivt mycket annorlunda. De produkter vi använder materialiserar sig inte av sig själva i våra hem och butiker. Utan de har en lång förhistoria. Som det är hög tid att vi tar till oss. För att kunna tillverka varor t ex en bil behövs energi, vatten, stål, plast och textil m.m. Dessutom fabriker, distributions- och avfallssystem. För att komma tillrätta med bilens utsläppsproblem måste man se hela förloppet, från råvaror, tillverkning, användning och återvinning, alltså belysa hela produktens livscykel. Idag pratar vi nästan enbart om de utsläpp som uppstår när vi använder våra bilar, m a o bränslet, inte om de stora utsläpp som sker när bilen tillverkas. Dessa dolda utsläpp kan vi inte friskriva oss ifrån bara för att de sker i ett annat land. Utsläppen är, oavsett var de sker, vårt ansvar som brukare och konsumenter. För mig framstår det allt tydligare att vi inte enbart har en finansiell kris. Utan det är en kris som består av tre delar: en energi-, en ekonomi- och en ekologisk kris. Tillgången på billig fossil energi som olja, kol och gas, de senaste 60 åren, har varit en förutsättning för vår ständiga ekonomiska tillväxt. En av många konsekvenser av denna ständiga tillväxt är klimatförändringarna. Våra ekologiska system orkar inte längre ta hand om våra utsläpp. Dessutom börjar vårt naturkapital sina. Det blir allt svårare att få fram nya mineraler, spårämnen, kol, olja och naturgas etc. Vi kan inte lösa dessa tre kriser var för sig utan måste börja ställa om till ett samhälle där vi ser begränsningar, men också helheten och samordnar våra gemensamma resurser på ett mer rättvist sätt. Jag hoppade så länge sajten ”Ställ om” var uppe kunde bidra bidra med lösningar, goda exempel på vad som händer runt om i Sverige och stimulera till en dialog där man inte fastnar i problem och elände, utan verkligen påbörjar en omställning här och nu i stort och smått. I 25 år jar jag jobbat med miljö- och resursfrågor, både som anställd och egen företagare. Har en filkand-examen i ekonomi och samhällsvetenskap från Uppsala universitet. Utbildare och författare till flera böcker bl a ”Living Dreams om ekobyggande och hållbar livsstil”. Diplomerad marknadsekonom och kommunal klimat- och energirådgivare. Utbildad handledare inom Det Naturliga Steget, EMAS och ISO 14001. Vill du boka mig som föreläsare, för seminarier, workshops ring 0735600819 eller martin.saar@live.se Har de senaste åren genomfört över 100 seminarier kring de tre E.a Energi-Ekonomi och Ekologi och hur vi kan ställa om samhället för att möta de samhällskriser som knacka på dörren ....

3 Comments on “Etanolbränsle går i graven tillsammans med Gröna Bilister!

 1. Hej Martin,

  Läser med stort intresse aspobloggen och hittar mycket matnyttigt på sidan.
  Däremot är jag mycket besviken på tonen i många av inläggen. Att få läsa om ”Etanoljesus” och ”Mattias Goldman sörjd och saknad av ingen!?” hjälper inte mig att förstå mer om alternativa bränslen. Den här pajkastningen motverkar sitt eget syfte och får aspo att framstå som ett gäng sura besserwissrar. Jag hoppas på en bättring.
  Fortsätt med det ni är bra på och jag lovar, det finns större skurkar än Mattias Goldmann.

  Vänlig hälsning
  Staffan Lindberg

 2. Hej Staffan!
  Gröna Bilister och Mattias Goldman må vara små skurkar i sammanhanget, Det håller jag med dig om. ASPO Sverige har under flera år granskat Gröna Bilister och organisationens kopplingar till ekonomiska intressen i näringslivet och det är ingen rolig läsning om du tagit dig tid att läsa inläggen. Sen det där med ”etanoljesus”, så är detta inte min benämning på Per Carlstedt utan i detta fall Aftonbladet. Tycker själv att namnet stämmer väl med en eufori som präglat etanolbränslet i Sverige de senaste 7 åren. Och kostat skattebetalarna miljarder i felinvesteringar som redan när besluten togs var helt uppenbara. Även små brickor kan åstadkomma stor skada och då är det vår uppgift att avslöja och berätta om detta!

 3. Hej igen,

  Det är tonen jag är ute efter. I sak håller jag med om det mesta på den här bloggen.
  Be Mattias Goldmann om ursäkt och bjud in Gröna Bilister till samtal om dessa saker.
  Har själv just haft givande samtal med den organisationen. För debatt betyder ju på franska att slå varann hårt i huvudet med slagträn. Det slutar med att samtliga blir medvetslösa.
  Nu ska jag läsa de gamla inläggen och be om en hyggligare ton i fortsättningen.

  från med och inte motmänniskan
  Staffan

Comments are closed.