Energi

Massmedia om oljefynd och fakta.

Print Friendly, PDF & Email

Det har varit lite prat om senaste tiden om ett nytt oljefält i USA kallat ”Wolfcamp”, och skulle innehålla 20 miljarder fat olja. Det har fått stor spridning i massmedia (som samtidigt pratar om falska nyheter) som USA today och Bloomberg.
Guvernören i Texas, Greg Abbott gick ut i Twitter med detta: ”Texas just got about a trillion dollars richer: A $900 Billion Oil Treasure Lies Beneath West Texas.
Och eftersom vi använder ca 33 miljarder fat om året så motsvara det kanske 8 månader.  Samtidigt så har Bloomberg skrivit att det aldrig hittas så lite olja de sedan 1947. Detta borde vara en nyhet om något.

Se nedanstående figur.

Och de 900 miljarder US dollar hur kom dom fram? Det är som Arthur Berman skriver att Bloomberg bara tror att oljan hoppar upp ur marken utan några kostnader för borrning, och färdigställande av brunnen, inga kostnader för utvinningen, inga skatter eller royaltes. Och Berman fortsätter att beräkna vad kostnaden för utvinningen skulle bli med mer realistiska kalkyler och kommer fram till en förlust på 500 miljarder vid ett oljeris på $45.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]

Cassandras Legacy: Peak Oil in a Fact-Free World: the New ”Oil Bonanza” in West Texas.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious