Ekologi - Ekonomi - Energi

IPCC läcka spår lägre tillväxt p g a uppvärmning!

Print Friendly, PDF & Email

En läcka hos FN har lett till att Reuters har fått en titt på den kommande rapporten från IPCC som ska komma i oktober. Det är ännu bara några lösryckta bitar som släpps. Men det verkar som IPCC har fått tillväxt på hjärnan och om vi inte lever upp till Paris-översekomelsen så blir det ingen tillväxt!

Global warming is on course to exceed the most stringent goal set in the Paris agreement by around 2040, threatening economic growth…

Alla studier visar på att det är precis tvärt om, det är den ekonomiska tillväxten som orsakar klimatförändring mm. Men det finns en kanske en omedveten erkännande i denna mening.

The report outlines one new scenario to stay below 1.5°C, for instance, in which technological innovations and changes in lifestyles could mean sharply lower energy demand by 2050 even with rising economic growth.

Att en förändring i livstil av den skalan som behövs för att hålla oss under 1,5°C inte skulle påverka tillväxten låter minst sagt naivt eller så har man en bristande förståelse för kopplingen Energi och Ekonomi. Och det verkar som ny teknologi är det som både ska ge tillväxt och omforma vårt energisystem och med nuvarande takt så skulle det ta 400 år.
Källa: Exclusive: Global warming set to exceed 1.5°C, slow growth – U.N. draft | Reuters
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

4 Comments on “IPCC läcka spår lägre tillväxt p g a uppvärmning!

 1. Att vi måste minska vår konsumtion kraftigt om vi ska kunna nå 2-gradersmålet kommer att visas i en kommande rapport från projektet http://www.bortombnptillvaxt.se Egentligen är det självklart; den globala ekonomin är till ca 90% beroende av fossila bränslen. Ska vi minska koldioxidutsläppen måste vi också minska användningen av fossila bränslen genom att minska produktion (och konsumtion). Vi har inte tid, energi och naturresurser att ställa om våra produktionssystem och samtidigt minska koldioxidutsläppen.

 2. Det är helt riktigt att den ekonomiska tillväxten är orsaken till klimatförändringen men detta sätt att uttrycka problemet döljer samtidigt den yttersta och mycket allvarligare orsaken till denna klimatförändring, som endast är en sekundär och naturlig följd av att vi håller på att överförbruka naturens exergi .
  Man kan inte hela tiden förbruka alltmer av naturens resurser (=oavsiktligt framställa koldioxid) och sedan tro att allt blir bra bara man städar upp efter sig, t ex begraver denna koldioxid under marken. Denna städning trollar ju inte bort den exergiförbrukning som skapade koldioxiden.
  Följden av denna exergiförbrukning finns ju kvar som en förrödd natur med sämre förmåga att försörja livet på planeten.
  Det enda som duger är att sluta överförbruka naturens resurser, dvs dess exergi.
  Men en sådan åtgärd skulle samtidigt omöjliggöra denna civilisation.
  Det är denna civilisation (med över 7 miljarder människor) och underhållet av den, som bryter ner den natur, som bär upp allt liv (=även våra).
  Den moderna, medvetna människan (=inkl. både IPPC och ASPO) kan inte förstå att denna (av henne) högt vördade och underbara civilisation samtidigt skulle vara vår dödgrävare, dvs vi kan inte få ihop civilisationens existens med naturens. Nej, bättre då att måla upp utopiska idéer, byggda på godtagbara fantasier som låter oss fortsätta på vår väg mot undergången .
  Endast naturen har lösningar på allt.

 3. Rolf. Jag tycker det är klart var IPCC står, och det går inte ihop, men det kanske inte är så konstigt annars skulle IPCC vara nerlagt med en gång. ASPO Sverige har inte samma åsikt i den frågan och det är kanske därför ingen är intresserad av oss, för vi förmedlar sanningen om vårt predikament på olika sätt.

 4. Den halvt outtalade men självklara slutsatsen av mitt förra mail är att den moderna, medvetna människan, har bytt ut naturen mot en teknisk ersättning – den industriella civilisationen – som hennes mest vördade objekt i tillvaron. Denna civilisation behöver den energi som åstadkoms av t ex vind- och kärnkraft men som inte duger för att föda djur (=även människor). Djur kan endast leva av sådan energi som bara naturen kan framställa och som förutsätter gröna blad och alltså även fotosyntesen.
  Att denna energi också måste komma utifrån (=från solen, dvs utan exergiförlust för naturen) förklaras bäst av termodynamikens 2:a lag och gör vår väg mot undergången oundviklig och helt förutsägbar.

  Att huvudfrågan för alla är civilisationens öde, inte naturens väl och ve – alltså inte bara för IPCC och ASPO utan för alla civilisationskramare – gör att mycket få förstår naturens avgörande roll i tillvaron och därför vi obekymrat kan fortsätta på vårt dödsdömda spår. Detta är inget nytt spår (=en accellererande förbrukning av naturens exergi), det har vi oavsiktligt och i ren okunskap faktiskt följt i många tusen år nu och vad som återstår är de oundvikliga, termodynamiska konsekvenserna av detta experiment.

Comments are closed.