Konferensen, ”Transatlantic Energy Security Dialogue” sponsrad av Pentagon, tog upp beroendet av fossila bränslen, och där varnades för att ett fortsatt beroende av fossila bränslen riskerar att leda in världen i riskzonen för en aldrig tidigare skådad energikris. En energikris som skulle kunna förvärra både finanskrisen och pågående klimatförändringar.
Svensk mainstreammedia har som vanligt inte uppmärksammat denna lite udda och ovanliga nätkonferens, där sk ”före dettingar” diskuterade energisäkerhet utifrån militära och industriella aspekter och en kommande brist på olja sk peakoil. Om ”sanningen” någon gång kan serveras borde det vara i ett sammanhang där deltagarna är fria och inte bundna av en officiell politisk hållning och en överordnad arbetsgivare.
”The Guardian har skrivit om konferensen, som ägde rum den 10 december förra året. Den organiserades av, överstelöjtnant Daniel L Davis vid US Army, som medverkade som privatperson, tillsammans med förre oljegeologen Jeremy Leggett, i samarbete med den brittiska ”Industry Taskforce on Peak Oil and Energy Security”. Konferensprogram här.
Deltagarna, som samtalade via videolänk, bestod av pensionerade officerare, säkerhetsexperter, ledande industriledare och politiker från de stora partierna i USA och England- däribland två tidigare brittiska ministrar.
Dialogen inleddes med en presentation av Mark C. Lewis, tidigare chef för energiforskningen vid Deutsche Banks råvaruenhet, som betonade tre samverkande problem inom det globala energisystemet: ”mycket stor minskning av oljeutvinningen” inom den globala produktionen, ”skyhöga” investeringsbehov ”för att hitta ny olja”, och sedan år 2005, ”en globalt fallande export av råolja”
IEAs senaste ”World Energy Outlook 2013” visar att 1600 oljefält står för 70% av dagens globala oljeförsörjningen, och att ”en observerad minskningstakt ligger på 6,2%” – dubbelt så mycket som IEAs tidigare publicerade prognos av den framtida nedgången som anges till ca 3 % fram till år 2035.
IEAs rapport visar också, att trots oljeindustrin investeringar tredubblats i reala termer, sedan år 2000 (en ökning med ca 200-300%), har detta bara lett till att oljeförsörjningen ökat med 12 %.
Lewis konstaterade: ”Det är ett mycket slående siffror och jag tror att det borde ringa många varningsklockor. Detta indikerar för mig att något har ändrats i grunden för ekonomin inom oljeindustrin och att man måste investera mer och mer för att inte nuvarande produktion ska minska ytterligare.
Under dagen framfördes också med bl a hänvisning till data från EIA (USAs energimyndighet):
1. Trots att den globala råoljeexporten av crued oil ökad från år 2001 till 2005 nåddes peakoil export är 2005, för att sedan vända nedåt år 2009. Bland annat på grund av befolkningstillväxten i producentländerna i Mellanöstern och större inhemsk konsumtion av olja.
2. Mot bakgrund av minskad oljeexport ifrågasattes IEAs siffror om att råoljeexporten ”crued oil” skulle komma att öka från 35 till 38 miljoner fat fram till år 2035.
3. Geologen David Hughes, tidigare anställd vid ”Geological Survey of Canada”, redovisade en mängd fakta som visar att produktionen av skifferolja sannolikt kommer att nå sitt maximum redan 2016-2017. Produktionen av skiffergas har nått en platå som blir omöjlig att vidmakthålla, utan följs av en nedgång.
4. Det blir också allt dyrare att vara beroende av fossila bränslen, då priserna fortsätter att stiga under överskådlig framtid. Detta kan leda fram till en oljekrasch, som i sin tur utlöser en finansiell krasch.
5. ”Det är osannolikt att en global energikris bryter fullt ut förrän tidigast 2015”, menade Jeremy Leggett bl a författare till bästsäljaren ”The Energy of Nations”.
Enligt överstelöjtnant Daniel L Davis vid US Army är högre tjänstemän inom Pentagon allt mer skeptiska till oljeindustrins optimistiska syn på framtida produktion av olja:
”Många högt uppsatta tjänstemän inom Pentagon börjar ställa just dessa svåra frågor om hållbarheten i det nuvarande energisystemet. Du måste komma ihåg att för militären, spelar det ingen roll vad du vill göra. Det viktiga är vad du kan göra. Och det är vår högsta prioritet att se till att vi förstår de potentiella gränserna för vår operativa förmåga.
Till och med prognoser från EIA (USAs Energimyndighet) kan vi se en utvinningstopp från olje- och gasfracking redan år 2018, följt av en platå och därefter en nedgång. Och Pentagon vet detta. Men vår transportinfrastruktur är helt beroende av flytande bränslen. Hur ska vi upprätthålla infrastrukturen med denna nedgång? Det är därför dessa svåra frågor ställs av höga amerikanska militära tjänstemän om vad exakt armén, liksom det amerikanska samhället i allmänhet, kommer att göra för att ta itu med denna utmaning.”
Hej Martin! Bra uppsnappat och synnerligen viktig information som säkert många missat/annars missar.
Förstås inte ett dugg förvånande men visar en än gång att vad som sägs och vad som tänks ofta är två olika saker…
mvh
Johan