”Efter en stund bröt statsministern tystnaden och sade: Vad f-n kan man göra, egentligen?
Ordförande Reinfeldts reaktion från första mötet med Framtidskommissionen. Kommissionens slutdiskussion och formuleringarna i slutrapporten visar att den uppgivenheten i stor utsträckning kvarstår. Landets regering tycks inte vara beredd att axla det ansvar som situationen kräver”,
skriver Pekka Mellergård i Sydsvenskan och fortsätter. Från Reinfeldt och regeringen finns en avvaktande hållning och avsaknad av ledarskap, och det lilla som finns, andas status quo. Rapporten från Framtidskommissionen är inte snömos, men var finns ledarskapet, och framför allt det är dags att sluta uppträda som pojkar, utan börja agera som män som vill uträtta något.
Pekka Mellergård, överläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro, menar att mycket är bra i slutrapporten. Det är en gedigen och genomarbetad beskrivning av miljösituationen och planetens tillstånd, utifrån aktuell forskning.
”Bland annat sägs det tydligt att den ofta citerade minskningen av Sveriges utsläpp av växthusgaser sedan millennieskiftet inte ger en sann bild av verkligheten: om korrekt hänsyn tas till de koldioxidutsläpp i andra länder som är en konsekvens av svensk konsumtion har Sverige ökat sina koldioxidutsläpp med bortåt 10 procent.”
Äntligen får vi ett officiellt dokument från regeringen Reinfeldt, som punkterar myten om Sveriges låga koldioxidutsläpp per innevånare. I konsekvens med detta förväntar jag mig att regeringen Reinfeldt går ut och dementerar alla tidigare brösttoner om de svenska låga utsläppen, som regeringen ihärdigt förmedlat de senaste sex åren. Förutom att Sverige decouplat och skapt ekonomisk tillväxt med mindre energi och utsläpp. Utan att korrigera lögnen är det lätt att förstå att regeringen Reinfeldt & Borg vägrar inse hur verkligheten ser ut. Och kommer att fortsätta på fel kurs!
Pekka Mellergård slutkläm i Sydsvenskan är lite uppgiven och speglar mycket av den kluvenhet som präglar Reinfeldts regering med oklara besked, luddiga uttalande kryddat med ett -tvärtomspråk- som förvirrar.
”Istället för att låta Sverige bli det goda exemplet som visar att en god välfärd är möjlig att kombinera med hållbar utveckling hänvisar man till att de viktigaste utmaningarna är att åstadkomma internationella miljöregler och överenskommelser. Man väljer till och med att poängtera att slutsatsen – efter att ha analyserat planetens tillstånd – inte bör bli att vi ska konsumera mindre.
Jag tror att svenska folket vill mer än så.”
Läs oxå: Ny bok ”Framtidsutmaningar Det nya Sverige” och bloggen Högbergs tankar:Regeringen klarar inte framtidsutmaningarna.
När framtidskommissionen tillsattes slogs fast att: Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt måste man se upp. Detta hävdade Tage Danielsson i en av många träffande iakttagelser. För att kunna möta framtidens samhällsutmaningar är det därför centralt att de identifieras så tidigt som möjligt. Det är också en förutsättning för en levande debatt kring hur framtidens samhällsutmaningar ska kunna mötas.
Mot den här bakgrunden tillsatte regeringen under hösten 2011 Framtidskommissionen under ledning av statsminister Fredrik Reinfeldt, vars övergripande syfte är att identifiera och analysera olika framtida samhällsutmaningar och att bidra till en mer framtidsinriktad
” Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt måste man se upp” … för att slippa se ner vid framtida möten med nästan.