Sociologi

Världsbilder och entropi.

Print Friendly, PDF & Email

Vad är det som har påverkat våra val i historien som gjort att vi nu har hamnat där vi är i dag, med stora problem med Ekonomi, Ekologi och Energi. Det finns tre stora vägskäl i historien där vi har valt att gå i ny riktning. Grekerna:s syn på sin tid och samhället de levde i var cykliskt. Enligt Hesiod fanns det fem tidsperioder, det började med guld, som övergick i silver, brons, heroisk och sist järn. Även om världen skapades perfekt, så var den inte odödlig, det fanns ett förfall. Stora förändringar och stor tillväxt skapade nedbrytning och kaos. Välstånd över en viss nivå blir en begränsning för lycka. Tillväxt i sig var negativ då denna påskyndar övergången till nästa period som var mindre perfekt, mer oordning. Nästa generation skulle få ärva en värld bevarad från förändringar. Nyckelord: förändringsobenägen.

Fram till medeltiden var kristendomens världsbild linjär, jordelivet var mer ett stopp och förberedelse inför näst fas. Den grekiska världsbilden som cyklisk övergav de kristna, men de behöll bilden av nerbrytning. De olika faserna var skapelsen, frälsningen och den yttersta domen. Gud skapade historia, inte människan. Vid slutet av medeltiden var bilden av samhället mer som en organiskt helhet. Nyckelord: stabilitet

Därefter kom ett flertal män och förändrade bilden av hur vi såg på världen, det var bland annat Francis Bacon, René Descartes och Isaac Newton, och vi träder in i den mekaniska världen. Universum är en stor maskin som startade för länge sedan.

Francis Bacon, ville kontrollera naturen, tog bort Gud från naturen.

René Descartes, vände allt naturligt till enkla saker i rörelse, kvalitet till kvantitet.

Isaac Newton, matematik för att beskriva saker i rörelse, en världsbild för maskiner, inte människor. Allt kunde lösas med matematiska formler.

Vi gick från en värld av ren materia till en materialistisk värld.

Därefter kom John Lock och kopplade ihop styrande och samhälle med maskinåldern, tog bort guds inverkan på människan. Självförverkligandet är den enda basen för samhället. Vi måste bli fria naturens bojor. Eftersom pengar inte kan skämma bort, så finns det inga begränsningar. Orörd mark är bortkastad och skadlig.

Adam Smith utvecklade det hela inom ekonomin så att matematiken styr, vilket ledde till att ingen yttre påverkan ska förekomma. Inga moraliska värderingar ska finnas i ekonomin. Eftersom syftet med ekonomin är en evigt växande marknad, så allt som främjar tillväxt är välkommet. Nyckelord nu är precision, fart och noggrannhet.

Den logiska slutsatsen av dessa herrars världsbild blev: Ju mer välstånd vi ansamlar, desto mer ordnad måste värden bli.

Vid skiftet till maskinåldern gick vi från att ha levt i en miljö baserad på förnyelsebar energi som kom och gick i cykler, till icke förnyelsebar energi som beskrivs i kvantiteter och lagar. Vi har blivit oberoende av naturen tror vi, vi kan påverka och manipulera naturen i eget gottfinnande.

Termodynamikens två lagar kan beskrivas i en enda mening. Den totala mängden energin i universum är konstant och den totala entropin ökar konstant. I vardagen finns flera fraser som beskriver samma sak, “Du kan inte få något av ingenting”, “Gråt inte över spilld mjölk” eller “Du kan inte slå systemet”

Uppdaterat 21 okt 2010: SvD har i dag en understräckare som tar upp tiden, och entropi från Big bang då den var mycket låg.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious