Ekologi - Ekonomi - Energi

Ekonomiska återhämtning, Inflation och Livsmedelspriser.

Print Friendly, PDF & Email

Detta är ett gästinlägg av Martin Saar, som läst Ilargi’s inlägg på TAE vad som händer just nu, så över till Martin:

Ilargi skrev för några dagar sedan i TAE, The Automatic Earth, att det gäller att förstå vissa saker och sen gå vidare. Hon tar upp tre stora samhällsfrågor som hon analyserar och ger svar på:

Ekonomiska återhämtning, Inflationen och Livsmedelspriserna.

Ilargi menar att det inte skett någon ekonomisk återhämtning de senaste fem åren, sen finanskrisen inleddes och att det inte kommer att ske någon återhämtning ännu på många år. Att påstå att världsekonomin är på fötter igen innebär att man tror på att det går att reparera ekonomin genom att låna sig ur besvärligheterna.

Hon frågar sig var har t ex jobben skapats i USA. Större delen av jobben kommer från servicesektorn. Endast 10 % från tillverkningsindustrin. Det räcker inte med att allt fler vänder hamburgare för att skapa värde. Det behövs 100 000-tals nya jobb inom industrin varje månad plus lika mycket till för att möta befolkningsökningen.

Regeringen i USA och FED har tillfört 1000 tals miljarder dollar, mer än någon kan hålla reda på, för att hålla igång börsen och marknaderna. Detta har enbart lett till fortsatta höga bonusar på Wall St. Samtidigt som nya rekord slås i utmätningar och höga arbetslöshetstal.

Det är riktigt att aktiemarknaden stigit nyligen, men hur någon kan uppleva det som ett bevis på en återhämtning är för mig obegripligt, skriver hon. Tanken att om du bara göra de rika rikare, så kommer resten automatiskt är något Ilargi inte ens vill diskutera längre. Hon konstaterar att de regler för ekonomisk redovisning och som gäller vanliga medborgare för länge sen upphört att gälla för regeringen och FED.

De första statliga miljarderna var tillräckliga för att betala ner den första ”nivån” av de skulder som bankerna hade samlat på sig. Och inte längre kunde döljas. Resten av skulderna, vilka är långt större än alla de tusentals miljarder som delats ut hittills, förvaras i mörka valv, och behandlas som statshemligheter och inte kan lämnas ut förrän de närmaste 50 eller 100 åren. Resultatet blir, att knappast någon inser hur stor skulden och förlusten är och att bankaktier faktiskt har gått upp. Detta är så här som ”zombie pengar” skapas.

Inflation
Det faktum att alla dessa ”zombie-pengar” rullar runt i systemet har fått oss att tro på en inflation i USA. Men det är inte sant!
Först och främst, inflation är inte samma sak som stigande priser. Priserna kan stiga på grund av olika orsaker: brist, spekulation och (riktiga) inflation. Och det är viktigt att kunna identifiera vad som gäller denna gång.
Om du karaktäriserar alla prishöjningar som inflation, förlorar du förmågan att skilja mellan olika orsaker, och förlorar därmed förmågan att analysera.

Det gäller att hålla isär på olika typer av inflation. Samtidigt går det inte att ha deflation i en sektor och inflation i en annan. Det är viktigt att var säker på att om priserna stiger i tider av deflation, då måste orsaken till dessa prishöjningar vara något annat än inflation.

Vad vi just nu har är en spekulation i ”zombie pengar”. Det är pengar som våra regeringar avsåg skulle täcka upp oredovisade förluster i det finansiella systemet, men som fått effekten av att priserna på olja och livsmedel ökar. Eftersom det är där ”zombie-pengarna” -oundvikligen-hamnar.

Om bankerna skulle ha varit tvungna att avslöja sina förluster, skulle huspriserna vara enorma i USA. Eftersom detta inte sker, sitter en massa människor lugnt kvar i sina högt övervärderade hem. Hade bankerna redovisat sina förluster, skulle arbetslösheten ha varit betydligt högre i USA än den är idag.
Man kan tycka att det kanske är bra att täcka upp dessa bankförluster. Men då ser man inte hela bilden. För det första har mörkläggningen gjorde det möjligt för bankerna att få tillgång till dina pengar för att betala ner sina skulder. Och för det andra, ”zombie-pengar” är inte samma sak som riktiga pengar, som intjänats genom att lägga till verkligt värde. ”Zombie pengar” är inte verkliga.
Häromdagen skrev Zero Hedge: ”Förbered amerikanerna för hyperinflation”. Om man inte kan definiera inflation, är chansen stor att missa sanningen om hyperinflation också, menar Ilargi.

Att förbereda sig för hyperinflation är inte bara värdelöst just nu, det är direkt skadligt. Det gör människor blinda för det verkliga problemet: deflation. Och innan vi kommer till hyperinflation, om vi någonsin gör det, kommer deflation orsaka så mycket smärta, sorg, oro och död, att blotta tanken på hyperinflation kommer att ses som en mycket överdriven icke-fråga.

”Zombie- pengar” måste försvinna, och det kommer att ske. Allt börjar och slutar med amerikanska och europeiska fastigheter, den största investeringen för de flesta medborgare. Amerikanska bostadspriserna har nu fallit för 53 månader i följd, trots att Fannie Mae och Freddie Mac köpt upp och garanterat nära 100% av alla bolån, uppbackat av regeringen och Fed. En ytterligare försämring i bostadspriserna kan inte förebyggas. Fannie och Freddie kan inte köpa 101% av inteckningar, de har redan köpt 100% och ändå fortsätter priserna att sjunka.
På något sätt måste man ta sig ur detta och det kommer att ske inom något år, tror Ilargi.

”Jag vet vad jag ser: huset och inteckningssituationen i USA har förvandlats till vad jag alltid kallat ”Bulgarien-modellen”, där du garantera inteckning i din nästas hem, och han garanterar din. Allt går så länge marknaden hindras att fungera och dina politiker och massmedia håller dig ovetande. Och vi vet alla vad som hände Bulgarien till slut, eller hur?” skriver Ilargi.

Livsmedelspriserna.
Upploppen i Tunisien påstås har börjat med stigande matpriser och samma sak kommer säkert hända på flera platser runt om på jorden.Men just nu stiger inte priserna på grund av en utbredd dramatisk brist på livsmedel, åtminstone inte hittills, menar Ilargi. Hon säger rent ut att Lester Brewn har fel som påstår detta.

Samma fundamentala fel gör ”peakoilare”, när de hävdar att stigande oljepriser, de senaste året, handlar om brist på olja. Orsaken till stigande priser på livsmedel och olja är helt enkelt spekulation med ”Zombie-pengar”.
Dessa tillåts driva upp livsmedelspriserna till en nivå som orsakar att miljontals människor världen över kommer att gå hungriga, och givetvis kommer att protestera som en följd av detta.

Och eftersom olja och livsmedel handlas på internationella råvarumarknader i dollar, som har tillgång till dessa Zombie-pengar kan de spekulera fritt hur mycket som de vill, oavsett om det är vete, naturgas eller guld. Man säger ofta att guldet kommer att stiga när dollarn blir mindre värd, men glömmer att det är ”zombie- pengar” som köper guld, och som därmed lyfter guldpriset. När avslöjandet kommer och zombies är borta, finns bara en väg kvar för guldpriset-nedåt.
Vad kommer att hända när ”zombie-pengarna” synas och avslöjas?

Att bara stänga Fannie och Freddie några månader skulle förmodligen göra susen. Kina skulle kunna förstöra den amerikanska ekonomin under 5 minuter genom att helt enkelt kräva att få veta vad deras inköp av Fannie och Freddie lån är värda (de har mycket av det). Eller det kan vara ett litet land som Vietnam, Belgien eller Danmark, som insisterar på att få veta vad värdepappren egentligen är värda som deras banker och pensionsfonder har investerat så mycket i.

Beror prisökningarna på olja och livsmedel på en bristsituation eller spekulation med ”Zombie-pengar ?

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

9 Comments on “Ekonomiska återhämtning, Inflation och Livsmedelspriser.

 1. varför är det nästan bara uteslutande politiker som oftast skyller kraftiga prisökningar på spekulanter?
  när det även är dessa politiker som klubbar igenom alla dessa stimulanser? Vad kom först hönan eller ägget?
  Att endast skylla på spekulanter är korkat. Men att tala om crowding effekter verkar inte vara rumsrent eller existera hos vissa, däremot inte sagt att spekulation påverkar men det är knappast den utlösande faktorn.
  Artikel på temat i dagens Svd

 2. ”Man säger ofta att guldet kommer att stiga när dollarn blir mindre värd, men glömmer att det är ”zombie- pengar” som köper guld, och som därmed lyfter guldpriset. När avslöjandet kommer och zombies är borta, finns bara en väg kvar för guldpriset-nedåt.
  Vad kommer att hända när ”zombie-pengarna” synas och avslöjas?”

  Bengt!

  Nu får du förklara dig för här måste du ha felciterat Ilargi?
  Hon har aldrig skrivt att guldpriset kommer sjunka som en sten när ”zombie-pengarna” försvinner.
  Vad har du fått det ifrån?

  ”zombie-pengar” är länkat till Fiat-pengar.
  Investerar flyr osäkra valutor i fiat/zombie-pengar och investerar i säkra tillgångar, guld och silver, i tider som dessa.
  När alla fiat-valutor faller (för det kommer de alla att göra) så är det guld och silver som gäller.

  TAE har aldrig rekommenderat någon att inte investera en del av sina besparingar i guld och silver, så när ni skriver något sådant, blir det grov felinformation, rätt allvarligt måste jag säga.

 3. Det är ett gästinlägg som inte jag skrivit, vi får se om Martin kan svara på din fråga.
  Men detta säger Ilargi:

  People like to claim that gold will rise as the US dollar becomes worth less, but they forget that it’s zombie money that has been buying gold, and that has thus lifted gold prices. Once daylight comes and the zombies are gone, there’s only one way left to go for gold prices too.

  Jag tolkar detta som att guldpriset kommer att sjunka, även om det inte står så.
  Jag kan inte se att Martin skrivit något om investeringars rekommendationer från TEA.
  Däremot är jag inte så säker att guld och silver stiger i ett sådant läge, se intervjun med Nicole Foss

 4. Mycket märklig rekomendation från Nicole Foss och Ilargi på Automatic Earth (en blogg som jag hittills läst och uppskattat).

  I artikeln ”How to build a lifeboat” på Automatic Earth skriver hon följande:

  7) If you have already taken care of the basics, then you may want to put at least some of whatever excess you still have into precious metals (in physical form). Although the price of metals should still have further to fall, since distressed sales have not yet had an effect on price, obtaining them could get more difficult. Buying them now would amount to paying a premium price for an insurance policy, which may make sense for some and not for others. Metals will hold their value over the long term as they have for thousands of years, but you may have to sit on them for a very long time, so don’t by them with money you might need access to over the next few years.

  Hur skall de ha det?

 5. Hej John Doe!
  Bengt har väl egentligen svarat på din invändning.
  Intervjun med Nicole Foss för The Nation kompletterar
  bilden som Ilargi för fram.
  Häls
  M

 6. Om guldpriset följer dollarn är det väl troligt att den kommer att sjunka också, när dollarn sjunker ihop i den deflation som de förutspår. Guldets långsiktiga värde har dock inget att göra med dollarn. Guld kommer att finnas kvar långt efter att alla dollar är uppeldade för att hålla värmen.

 7. Hej Martin,

  Tackar och bockar för Bengts svar.

  Vad jag ställer mig frågande till är varför Nicole Foss skriver först att de rekommenderar att man investerar en dela v sitt sparkapital i guld och silver och sedan skriver de i en senare artikel ”People like to claim that gold will rise as the US dollar becomes worth less, but they forget that it’s zombie money that has been buying gold, and that has thus lifted gold prices. Once daylight comes and the zombies are gone, there’s only one way left to go for gold prices too”

  Hela deras (Automatic Earths) trovärdighet sätts på spel enligt min uppfattning.

 8. Men pratar vi inte om olika tidsperspektiv. Om vi har en ”guldbubbla” just nu så kommer den att sjunka ihop på kort sikt. På lång sikt behåller guldet sitt värde. Man kunde köpa en snygg toga under Romarrikets glansdagar för 1 oz guld och du får en bra kostym idag för samma mängd.

  Sen rekommenderar INTE TAE guld förrän man gjort alla andra åtgärder först. Har man fortfarande medel kvar, då kan man köpa guld eller andra värdemetaller. Enligt vad de sagt tidigare kommer inte guld att få ett stabilt värde förrän samhällena stabiliserats efter en systemkrasch.

Comments are closed.