Kjell Aleklett skriver i dag på Brännpunkt i SvD om att ”Vi måste anpassa oss till Peak Oil” men frågan inställer sig kommer vi att gör det eller kommer vi att köra på och bara göra det som måste göras för att anpassa oss till Klimathotet.
För så länge inte Energimyndigheten säger varken bu eller bä så kommer allt prat om Peak Oil att rinna av som vatten på en gås. För Energimyndigheten lyssnar bara på IEA för dom har ”experter”, fast de flesta vet att det är en politisk organisation som skriver sådant som medlemsländerna efterfrågar och dessa länder vill inte prata om nerväxt mm. Det var samma sak med Ratinginstitutens betyg under finanskrisen, det var bara åsikter inget som man skulle lita på.
Vi måste anpassa oss till Peak Oil | Brännpunkt | SvD.
Det är bra att Kjell Aleklett påtalar industrins ansvar för att ställa om till en framtid med begränsade resurser och förtydligar konsekvenserna av peakoil för näringslivet. Men hur många företag tänker strategiskt om 20 år?
När det gäller Leif Johansson så noterar jag att han ”var på” redan 1995, som ordf i en grupp inom IVA som gav ut skriften Miljödriven affärsutveckling – från myndighet till strategisk affärsutveckling, tillsammans med WWF och McKinsley & Co. En fantastiskt bra problembeskrivning av de miljöhot som samhället inkl näringslivet då stod inför 1995. Där angav man översiktigt miljöproblemens påverkan, orsak och lösning för ozonskiktet,giftiga ämnen,växthuseffekten, försurning, störningar i naturen, smogg och rök, övergödning och avfall. Som sagt en formidabel redovisning och insikt!
Redovisade en sammanfattning av denna skrift i min bok ”Bopraktikan” året efter.
Det som förvånar mig är att med dessa kunskaper och insikter, varför har så lite hänt på 16 år? Och då tänker jag i första hand på Leif Johansson som person. Vad det visar är hur svårt det är att ändra inriktning när det är kapitalet och vinsten som sätts i första rummet för att behaga marknaden på kort sikt. Givetvis välkomnar jag hans nya tag som ordf i Eriksson. Låt oss hoppas att det denna gång inte bara blir en skrift och prat utan leder fram till konkreta strategiska åtgärder för att möta PO.
Aleklett skriver sen ”Av en slump träffade jag i förra veckan finansministerns oljeanalytiker och upptäckte till min besvikelse att man använder IEA:s World Energy Outlook (WEO) som grund för sina bedömningar.” Ibland är regeringen så oerhört noggran med sitt beslutsunderlag, men när det gäller peak oil så slukar man okritiskt information från en politisk organisation OECD och dess politiskt tillrättalagda rapport WEO.
För mig är det obegripligt att regering med så många smarta människor förlitar sig på faktauppgifter som inte är peer reviewed, kritiskt granskade av kollegor innan publicering. Det är både oansvarigt och visar brist på omdöme och politisk mognad.