Ekonomi - Energi

Energimyndigheten analyserar oljepriset.

Print Friendly, PDF & Email
I senaste numret av tidningen Energivärlden så har dom gett sig på att analysera oljepriset (sid 23) och då speciellt den senaste tiden prisuppgång. För analysen står Urban Bergström på Energimyndigheten och Ulf Svahn på Svenska Petroleuminstitutet. Dom är överens i sin analys som är:

Det råder nämligen ingen akut utbudsbrist. Oljelagren är välfyllda och det finns kapacitet
kvar på oljefälten.
De oljeexporterande ländernas organisation Opec har tillräckligt med reserver för att
ganska enkelt täcka det underskott på drygt en miljon fat dagligen som uppstått på grund
av oroligheterna i Libyen.

Det finns således tillräckligt med olja, om inte oroligheterna sprider sig till till andra områden i mellersta östern. Andra analyser har inte sett att någon har ökat produktionen för att täcka upp.
Men sedan säger Ulf Svahn att 2013 kan efterfrågan stiga så mycket att priset skjuter i höjden, han tror också att vi lämnat låga priser bakom oss. Låter lite som IEA, men kanske inte så konstigt han måste nog ha läst senaste WEO. Urban Bergström tror att kampen om energiråvarorna att ökar och att fokus kommer att ligga i Afrika, här han så rätt när kriget pågår i Libyen och inte i Syrien, vem sitter på oljan där. Och Ulf Svahn gör även kopplingen energi och tillväxt:

” så länge som samhället är beroende av olja för tillväxt, kommer oljan att vara dyr.”

Om man läser lite mellan raderna så finns alla tecken på att även Energimyndigheten börjar förstå Peak Oil.
__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

5 Comments on “Energimyndigheten analyserar oljepriset.

  1. Goldman Sachs har en annan bedömning; (Svd ”Näringsliv” 23 maj)

    Priserna är fortfarande betydligt högre än de var för sex månader sedan och Goldman Sachs bedömer fortsatt att detta kommer att få en negativ påverkan på tillväxten de kommande två kvartalen även om oljepriserna ligger kvar kring de nuvarande nivåerna. Dessutom är den fundamentala historien med ökad oljebrist oförändrad och Goldman Sachs råvaruteam ser en distinkt uppåtrisk mot sin nuvarande prognos på ett oljepris på 120 dollar per fat Brent-olja vid slutet av 2012.

    ”Därför är påverkan på den ekonomiska aktiviteten från ökad brist på olja och högre oljepriser fortsatt i toppen på vår oroslista”, skriver ekonomerna.

  2. Måste säga att jag är förvånad (eller kanske inte) att Energimyndigheten sitter och jobbar ihop en rapport med oljebranschens förgrundsfigur Ulf Svahn. Det säger väl det mesta om den ordning och ledarskap, som finns på den myndigheten. Thomas Kåberger borde allt ta Urban Bergström i örat. Detta är kanske inte tjänstefel, men nog är det mkt komprometterande för myndigheten och förbaskat dåligt omdöme!
    Men bilden klarnar. Energimyndigheten vill förbli en megafon för oljebranschen. Det är skämmigt och oroande då de flesta politiker,departement och myndigheter hela tiden hänvisar till Energimyndighetens prognoser i sina beslut om investeringar, som i sin tur är ett eko av de politiska rapporter IEA producerar på uppdrag av OECD. Sveriges beredskap är god!

  3. Tänk Martin, en gång i tiden fanns det något som hette ”tjänstefel” när man var statligt anställd. Man kunde bli både åthutad och åtalad och bötfälld och avskedad, så det var minsann ingen dans på rosor. Ibland funderar jag på om det inte vore bra att återinföra ”tjänstefel” för statligt anställda, men så kom jag på att vare sig domstolar eller fängelser skulle räcka till inför den enorma anstormningen av felande tjänstemän.

  4. Niklas T, tack för ett gott skratt så här på fredags fm. Kanske kan vi vända på det hela istället? Tjänstemännen är fångna i sina egen förställningsvärld och blockeringar. Kanske ska vi uppmuntra myndigheterna ”släpp fångarna loss”

Comments are closed.