Ekonomi

Hållbarhetsmyten

Print Friendly, PDF & Email

SNS håller ett ett seminarium den 26 maj, om att tillväxt är bättre än hållbar tillväxt. Se inbjudan nedan.

Hållbar utveckling har blivit ett begrepp på modet och ett nyckelbegrepp i internationell fattigdomsbekämpning. Få har dock klart för sig vad det innebär. Bevarandet av ursprungliga natur- och kulturmiljöer anses av många debattörer vara en riktigare väg framåt för utvecklingsländerna än modernisering, tillväxt och samhällsomvandling.

Utvecklingsforskarna Christer Gunnarsson och Martin Andersson nagelfar hållbarhetsbegreppet i sin nya bok Hållbarhetsmyten. Varför ekonomisk tillväxt inte är problemet. De visar att det ofta döljer en utvecklingspessimism som hotar att stjälpa både kampen mot fattigdom och miljöförstöring.

Författarna menar att fattigdomen i världen endast kan bekämpas genom modernisering och utveckling. Alla objektiva mått som barnadödlighet, livslängd och hälsa talar emot tesen att vi ska föra en politik som går ut på att försöka ”bevara” ett förmodernt levnadssätt. Inte heller miljön eller den upplevda lyckan gynnas av en sådan politik.

Torgny Holmgren, chef för enheten för utvecklingspolitik vid UD och Magnus Lindmark, professor i ekonomisk historia vid Umeå universitet kommenterar.

Mötet leds av Torgny Wadensjö, förläggare SNS Förlag.

Medverkande Martin Andersson, utvecklingsforskare och docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet Christer Gunnarsson, utvecklingsforskare och professor i ekonomisk
historia vid Lunds universitet Torgny Holmgren, ambassadör och chef för enheten för utvecklingspolitik vid UD Magnus Lindmark, professor i ekonomisk historia vid Umeå universitet Torgny Wadensjö, förläggare SNS Förlag

Tid och plats
Torsdagen den 26 maj, kl. 9.00–10.15 på SNS,

Jakobsbergsgatan 18, Stockholm.

Från kl. 8.30 registrering med kaffe och smörgås.
Pris och anmälan
Anmälan via SNS. Antal platser är begränsat.

Avgiften, som inkluderar boken Hållbarhetsmyten. ”Varför ekonomisk tillväxt inte är
problemet”, samt kaffe och smörgås är 225 kr. Moms tillkommer och avgiften
faktureras. Platsen kan överlåtas, vänligen meddela oss namnändringen.

Program
8:30 Registrering med kaffe och smörgås
9:00 Torgny Wadensjö inleder
9:05 Författarna Martin Andersson och Christer Gunnarsson presenterar sin bok
9:35 Kommentarer och samtal med Torgny Holmgren och Magnus Lindmark
10:15 Seminariet avslutas

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Hållbarhetsmyten

  1. Ah, det var nog samma som skrev den där news-mill-artikeln som steg 3 länkade till. Blir det flame-war på föreläsningen? (Jag bor i skåne, kommer inte komma dit…)

Comments are closed.