Ekologi

Geoengineering på hög nivå

Print Friendly, PDF & Email

I England ska man nu snart börja en studie hur det fungerar med geoengineering, att med hjälp av olika tekniker förändra jorden klimat för att motverka växthusgasernas negativa påverkan på klimatet.

Engelska forskar från flera olika universitet och brittiska Royal Society for Science står bakom projektet. Tanken är att sprida ut sulfatpartiklar på hög höjd för att reflektera solljuset ut i rymden igen, så att den globala temperaturen inte ska stiga.

NERC – The SPICE project: a geoengineering feasibility study.

Det verkar som vi har kommit till det läget att vi kommer inte att minska utsläppen av växthusgaser utan kommer att förlita oss på geoengineering för att motverka. Riskerna med att detta är inte klara, utan vi kanske hoppar ur askan i elden, det kanske finns tid att protestera mot dessa idéer ännu.

Kommer Peak oil att sätta stopp för användningen av fossila bränslen innan det är försent eller löper vi, som ras, linan ut?

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

4 Comments on “Geoengineering på hög nivå

 1. Det går att utvinna massiva mängder fossila bränslen även när oljekällorna och kolgruvorna sinar genom att pumpa ner luft och syre i tunna kollager som inte kan utvinnas på annat sätt, sätta eld på dem och få fram syntesgas och kolväteguck. Det är den enda energiutvinning som är skitigare än oljeskifferbrytning och vi får se om det hindrar dess användning om några decennier.

  Geoengineering som att tillföra svavelpartiklar på hög höjd har även om den fungerar nackdelen att man måste hålla på med den i hundratals år eller hur lång tid det nu tar för atmosfären att nå en balans som är gynnsam för oss.

  Eftersom utvinningen av fossila bränslen byggs ut i nästan maximal takt oavsett politik och protester och det är svårt att säga ”ni skall inte ha det bra” till fattiga människor i Indien, Kina osv är troligtvis den enda framkomliga vägen att utveckla så många olika alternativa till fossila bränslen som möjligt och försöka göra dem konkurrenskraftiga inom olika nischer. Det är därför som jag hela tiden återkommer till kärnkraften i olika peak oil forum, det är en teknik som ger mig hopp för framtiden.

  Det är tyvärr troligt att det blir panik med att hitta lösningar och då är det klokt att forska på möjliga lösningar innan det blir panik så det finns kunskap om deras svagheter och möjligheter. Att forska om geoengineering ser jag som en del av det generella arbetet för att förstå atmosfären och klimatet och den på kort sikt största risken är att man ser forskningen som en ursäkt för att inte göra andra åtgärder.

 2. Nu har jag skickat ett upprop med min egen text:

  Dear UK Geoengineering Scientists.

  I am writing to you to encourage your work with understanding earths atmosphere and climate. We have only one earth and we must understand it before the full scale experiment of burning a large part of the geological deposits of carbon peaks.

  It is good to see that small scale experiments to further the understanding of cloud building etc is possible. I hope you can find more ways to experiment and thus gather knowledge since basing politics and policy on mere opinions gives a risk for utter disaster.

  There is a risk that climate change will continue and in the future accelerate to give panic. We need to have knowledge about what might work and what will not work befure our society enters a state of panic.

  If geoengineering is possible we get something to do during a panic and if it is not we can avoid to waste meager resources on it.

  It is essential to get people to wish for constructive solutions like every energy source that does not use fossil fuels, chages in culture and habits and if this is not not enough perhaps geoengineering since desperate nations else migh seek ”lebensraum” solutions for these problems.

  Best regards
  Magnus Redin

 3. Geoengineering, det hittills yttersta beviset på 100-procentig giltighet i uttrycket: ”I-världen är ett dårhus, sprängfullt av vid penningen hypnotiserade hysteriker, styrt av idioter!”

  Har inte vetenskap/forskning gjort oss tillräckligt ont ännu? Räcker det inte med att dessa verksamheter insvept hela jorden i kemikaliemoln, förgiftat jordens tre hav, vattnen, myllan, luften och därtill all mat, all dryck, alla nya kläder, leksaker och t.o.m allt damm, även inom aldrig så välstädade hem, räcker det inte med det, måste de driva oss alla in i utplåning???

Comments are closed.