Daniel Yergin har verkligen rört upp starka känslor med sin nya bok ”The Quest” samt genom artikeln och intervjun i Wall Street Journal för några dagar sedan. Något som jag skrivit om tidigare. Både Energy Bulletin och The Oil Drum har publicerat flera artiklar som är starkt kritiska och ifrågasättande.
Många bloggare och oljeanalytiker har också opponerat mot hans förenklade och för att inte säga vårdslösa påstående och hantering av officiell statistik. Felaktigheter som är lätta att kontrollera i efterhand.
Bland annat påstår Daniel Yergin att:
-Vi finner mer olja än vi använder!
-Bara pessimisterna har haft fel!
-Betyder peakoil att oljan tar slut?
Bloggen Failing Gracefully sammanfattar sina intryck: ”Daniel Yergin redovisar siffror för att ge en hoppfull bild av framtida oljetillgångar – men han verkar stötta sig på tvivelaktiga data.”
Och BP:s sifferuppgifter inte alltid är att lita på.
”Ett problem med BP: s siffror är att OPEC-medlemmar i Mellanöstern har oljereserver, för att uttrycka det artigt – som är magiska. Dessa länders siffror för ”bevisade oljereserver” går bara upp eller är kvar på samma nivå och går aldrig ner. Kuwait:s ”bevisade oljereserver” stannade på 96.500 miljoner fat från 1991 till 2002 och har därefter bara krupit uppåt därifrån.
Från 1989 fram till idag har Saudiarabiens ”bevisade oljereserver” inte minskat utan tvärt om krupit upp från 260,1 till 264,6 miljarder fat. Samtidigt har dessa länder producerat tiotals miljarder fat olja. Det är som om en enorm företag berättade för revisorerna att deras bankkonto alltid haft exakt $ 572.000.000 dollar, i årtionden. Det är inte trovärdigt.”
Det finns också en logisk förklaring till detta, då OPEC-ländernas exportkvoter reglerades 1989 och skulle därefter baseras på den mängd oljereserver som resp oljeland hade. Inget land ville dra ned på oljeexporten då man behövde sina oljeexportpengar, varför man började fiffla med sin uppgifter om kvarvarande oljereserver.
Yergin verkar vara en utländsk motsvarighet till vår egen Marian Radetsky :-)
Nja, teoretiskt kan reserverna öka – frågan är om det är kommersiella reserver eller tekniska reserver?Om det är kommersiella och högre pris gör att man kan hålla produktionen flytande länge alternativt borra efter reservoarer som kräver ett högt oljepris.Att så inte är fallet här (förmodligen) är en annan sak.Om jag inte har fel är OPEC:s redovisning STOIIP medan oljebolagen ska redovisa URR.
Håller med. Även om Marian R blivit den han är genom svensk media under åren. En käck motvallsgubbe som fått bre ut sig trots tvivelaktiga akademiska meriter, en sk låtsasprofessor som till och med ”köpt” sin titel.