Det som TT skriver och rapporterar som ”ansenlig” oljefyndighet i Nordsjön av Statoil, är ungefär en dags oljekonsumtion i världen. Så omtöcknade har vi blivit att en fyndighet som räcker en dag har blivit ”ansenlig”. Vi har alltså förlängt vårt nuvarande oljesamhälle med en dag.
Det som TT och SvD borde ha rapporterat är att en av våra viktigaste leverantörer av olja Norge, som står för ca 20 % av vår import är i en kraftig produktionsminskning sen landet nådde maximal produktion redan 2001. Nu återstår bara 50 % av den olja som fanns för 12 år sedan. Och minskningen som började 2001 går allt fortare.
Enligt EIA:s siffror så rasade oljeproduktionen nästan 17% från första kvartalet 2012 till de nu rapporterade siffrorna för första kvartalet 2013. Tidigare år har minskning av oljeproduktionen legat på ca 7 %. Det om något borde oroa regering och Energimyndigheten. Men enligt regeringens Framtidskommission, som la fram sin rapport för några veckor sedan, är energi och olja ingen framtidsfråga! Man bävar.
ASPO Sverige har skrivit flera kritiska artiklar om regeringens Framtidskommission och dess rapport: Brist på fossilt bränsle – en ickefråga för framtiden. och Regeringen uppmanas ta ledarskap och sluta uppträda som pojkar.
Man bävar!
Läs också Cornucopias matnyttiga artiklar om Norges framtida oljeproduktion.
Och Norsk oljeproduktion faller.
Historien upprepar sig ideligen. Galilei på sin tid hade liknande problem med samhället att bli trodd, liksom de som genom vetenskapligt arbete påvisar att vi närmar oss / lever i Peak Oil- tider.
Det passar sig varken idag eller passade de styrande på 1700- talet. Det stör ordningen och den av politiker satta agendan. Men precis som Galilei fick rätt kommer också forskarna inom Peak Oil att få rätt.
Naturligtvis är våra påståenden om PO irriterande för de som har en kortsiktig horisont – första delmålet är september 2014. Det gäller att nu kunna fortsätta tala om tillväxt, guld och gröna skogar för att locka till sig potentiella väljare. Jag tror det blir så som Richard Heinberg förväntar sig – att man aldrig kommer att orka erkänna PO utan enbart peka på dess konsekvenser.
Endast en dramatisk snabb oljebrist skulle kunna ändra på det.
Aleklett har påpekat att vi kommer att se dieselbrist inom några år, men jag är inte säker på att vi kommer att uppleva peak oil som att det faktiskt blir brist på drivmedel. Möjligen i fattigare länder, men inte nödvändigtvis här. Vad jag däremot är säker på är att vi kommer att se ekonomisk stagnation och det är främst detta som kommer att tvinga ner förbrukningen. Heinberg har också varit inne på detta; vi kommer se arbetslöshet, finanskris, kanske oroligheter och kravaller mm. Exakt detta har också hänt i Euro-krisländerna. Alla kommer diskutera de höga arbetslöshetssiffrorna, senaste terrorincidenten eller finanskrisen, men ingen kommer att diskutera den underliggande orsaken: jordens resurser räcker inte för fortsatt tillväxt.
@Mats: Om nu olja gör arbete åt oss, varför skulle det bli större arbetslöshet med mindre olja? Snarare borde det väl vara tvärtom – det blir mer manuellt arbete, mer lokalproducerat (mindre effektivt). Alltså mindre arbetslöshet.
Jeppen, allt beror på vad man menat med arbetslöshet. Många arbetslösa upplever i tex inte att de har lite att göra. Med mindre inkomster får man lägga om delar av sitt liv, kanske cykla mer, odla mer av sin egen mat, samverka med andra där oljan gjort arbetet, ändra sin livsstil. Samhällsfunktionerna skulle förändras i grunden då manuellt arbete kommer ersätta olja där det är möjligt, Det som vi idag tar för givet kommer inte att kunna genomföras utan ersättas att något annat. De grundläggande mänskliga behoven kommer att stå i förgrunden etc. Arbetslöshet ja, men ändå inte!