Gail Tverberg ger sin syn på energi- och ekonomikrisen i världen och USA på sin blogg Our Infinite World. Och som vanligt skriver hon tydligt och rakt vad hon tror väntar oss inom 5-10 år, baserat på enormt mycket inhämtad och bearbetad kunskap under sitt 70-åriga liv. Jag har gjort en översättning av en liten del av det hon skriver.
”Samtidigt som USA är på väg mot en situation där landet inte kan betala sin skulder vilket leder till att statsförvaltningen stängs, är den bakomliggande orsaken till den obehagliga situationen inte klar för det amerikanska folket eller världen. Den nyhet som pressen vanligtvis har matat oss med förklarar problemet som tillfällig, och som orsakas av konflikter mellan demokrater och republikaner.
Enligt mig är problemet mycket djupare än så. I detta inlägg, sammanfattar jag två perspektiv, och motiverar varför den dominerande uppfattningen är väldigt långt bort från verkligheten. Vi kan vara på väg mot en ekonomisk kollaps.Hur ser vi på rådande predikament kring energi- och ekonomi?
Den dominerande uppfattning är att den ekonomiska tillväxten kan fortsätta på obestämd tid, utan att sakta ner eller stanna. I själva verket har strävan efter ekonomisk tillväxt nästan blivit en nationell religion.
(I Sverige råder dessutom nästan en religiös samstämmighet att ”grön ekonomisk tillväxt” är nyckeln till Business As Usual med fortsatt tillväxt och välfärd och den uppfattningen delas näringsliv, politiker, massmedia och fackföreningar m fl min anmärkning)
Den hållbara lösning som vi hoppas och planerar för innebär att effektivera energianvändning per BNP-enhet och använda mindre mängd fossila bränslen. Ekonomin ska bli allt mer service. och kunskapsinriktad. Folk kommer att lära sig att vara nöjda med fler tjänster och färre varor. Vi kan gå vidare i riktning mot en hållbar framtid.
Ett alternativt sätt att se på rådande predikament kring energi- och ekonomi är en helt annan berättelse jämfört med den dominerande uppfattningen. Energi är avgörande för att den mänskliga civilisationen ska växa och utvecklas, eftersom alla typer av varor och tjänster kräver energi för att kunna produceras. När en infrastruktur väl har byggts, behövs dessutom energi för kunna nyttja denna speciella oljeinfrastruktur.
Idag, är oljan den enskilt största energikällan och vi har redan skördat de lägst hängande frukterna. Och oljan blir allt svårare och dyrare att få fram. Ekonomer skulle kalla detta problem som minskande marginell avkastning på investeringen. Idag är värdet mellan försäljningspris och kostnaden för utvinning av olja låg och trenden nedåt ser ut att fortsätta.
(EROI t ex blir allt sämre, min anmärkning)
En högre kostnad för utvinning innebär att överskottet som tillförs ekonomierna och skapar välfärd, runt om i världen, blir mindre, vilket per automatik leder till lägre ekonomisk tillväxt.
Snart, kanske redan om 5-10 år, kommer kostnaden för utvinning av olja att överstiga det värde som denna olja ger till samhället. Vid denna tidpunkt, kommer det inte längre vara ekonomiskt rationellt att utvinna olja. Ytterligare produktion av dyr olja kommer att leda till ekonomisk nedgång, och ganska troligt, i slutändan, kollaps.
Det visar Joseph Tainter i boken ”In the Collapse of Complex Societies” (1990) när han berättar om många civilisationer, som just nådde sjunkande marginell avkastning på investeringar och slutligen kollapsade.
Vår skuldsättning hör mycket samman med denna utveckling. BNP är ett mått på hur mycket som produceras, oavsett om skulden är inblandad eller inte. Om ett nytt hus eller en ny bil är byggd, ingår värdet av bilen i den ekonomiska tillväxtens kalkyler, oavsett om huset eller bilen är köpt på kredit till 100%. Inte nog med att vi når gränsen för global oljeproduktion (eftersom kostnaden för utvinning blir högre och högre samtidigt som EROI blir allt sämre, min anmärkning), utan vi når också en gräns för hur stor skulden kan bli, eftersom den ekonomiska tillväxten avtar.Att skuldsätta sig är självklart lättare i en växande ekonomi än i en krympande ekonomi. När ekonomin växer snabbt, är det lätt att öka skulden, eftersom att låna från framtiden alltid ser ut som det mest fördelaktiga. I själva verket är det möjligt att betala relativt höga räntor, i en växande ekonomi, utan att vinsterna blir dåliga. Företagen kan skapa skalfördelar, som ger vinster och förbättrar förmågan att betala tillbaka skulden. Reinhart och Rogoff (2008) snubblade oväntat över detta fenomen när de undersökte åtta finansiella kriser sen 1800-talet. De rapporterade, ”Det är anmärkningsvärt att de företag, som inte gjorde skuldavskrivningar utan fortsatte att skuldsätta sig, blev i stort alla enormt framgångsrika.”
Läs hela inlägget av Gail Tverberg och du blir garanterad klokare hur energi och ekonomi hänger ihop och hur sårbart vårt samhälle blivit. Och prognosen inför framtiden är allt annat än ljus!
Läs https://www.facebook.com/photo.php?fbid=670622129644945&set=a.416336991740128.96225.100000914935747&type=1