Det skriver tidningen Riksdag & Departement. Och det blir uppenbart varför Alliansregeringen snarast vill lägga ned tidningen Riksdagen & Departement, som blivit en nagel i ögat på Alliansen.
Tidningen rapporterar publicerar aktuella analyser från Naturvårdsverket om Sveriges totala utsläpp inkl konsumtion. Något som ASPO Sverige skrivit om många gånger. Nu senast ”Kom ut ur garderoben Åsa Romson” och för någon vecka sen ”Miljöminister Lena Eks hybris leder oss in i kaos”.. Och nu, knappast överraskande, förenar sig Carl B Hamilton (Fp) officiellt till förnekarna och mytbildarna. Och ”reserverade sig och kallade förslaget feltänkt” enligt tidningen R&D som skriver:
”Men helhetsbilden gömmer sig bakom räkneridåer, menar kritiker. Utsläppen skulle vara betydligt större om vi räknade in den konsumtion i Sverige vars utsläpp sker vid produktion i andra länder. Bilden bekräftades när Naturvårdsverket för några veckor sedan premiärvisade sin första konsumtionsbaserade utsläppsstatistik.
Tar man med konsumtionsperspektivet har de svenska utsläppen ökat med 15 procent mellan 1993 och 2010.”
Naturvårdsverket visar att de totala utsläppen från konsumtion i Sverige ökat från 100 till 115 miljoner ton koldioxidekvivalenter mellan 1993-2010 om konsumtionsutsläppen räknas in. Beräkningsmetoden som använts är så kallad miljöutvidgad input-outputanalys och kopplar utsläpp per bransch till konsumtion, och samtidigt har utsläppen från produktion som går till export räknats bort. Det betyder att varje svensk släpper ut drygt 12 ton koldioxid per år. Dubbelt upp mot myten som de flesta av våra politiker odlar.
Kanske kommer sanningen snart ifatt Lena Ek, Reinfeldt, Romson, Hamilton Lööf och alla andra politiker som odlar myten om att Sveriges minskat utsläppen och samtidigt haft en ekonomisk tillväxt. M a o att Sverige som nation ska ha frikopplat utsläppen från ekonomin. (decoupling)
Regeringen och många politiker föredrar att använda strutsbeteende – det blir bekvämare så, men verkligheten är obeveklig och tränger sig på…. och till slut blir den uppenbar även för de klentrogna! Jag bara undrar hur man ska man kunna tackla klimatförändringarna och minska utsläppen med en kringskuren och felaktig uppfattning om Sveriges utsläpp?
Supermiljöbloggen skriver oxå ”Utsläppen i Sverige ökar – om konsumtionen räknas in”
Vår export är någon annans konsumtion, så du borde räkna bort exportföretagens utsläpp i Sverige. Gör du det?
Jag har alltid gjort det de senaste 7 åren och nu har en myndighet styrd av regering oxå gjort det. Jag skriver:
”Beräkningsmetoden som använts är så kallad miljöutvidgad input-outputanalys och kopplar utsläpp per bransch till konsumtion, och samtidigt har utsläppen från produktion som går till export räknats bort”
Nu är frågan när ska våra politiker, massmedia, debattörer och opinionsbildare börja göra det!
Det finns ju faktiskt ett parti i Sverige som kallar sig miljöpartiet. Obegripligt att de inte passar på att trycka till alliansen och sossarna i den här frågan!
Ser man på. Att läsa innantill har aldrig varit min starka sida. Dock är grafen lite missvisande, eftersom den tycks visa summan av regeringens data och importen (blå+röd), utan att man kan se att exporten räknats bort.
Det är lite förvånande att exporten verkar bidra så lite, eftersom svensk export traditionellt har dominerats av energiintensiva branscher som skog och verkstad. Eller är det så att svenska exportföretag är CO2-snåla, då de använder svensk el gjord av vatten- och kärnkraft? Att svenska exportföretag inte använder så mycket kolkraft är väl mer Sveriges förtjänst än utländska importörers.