I tidningen Aktuell Hållbarhet skriver Jon Röhne den 21 oktober 2016 att några forskare att man hittat en enkel metod att omvandla CO2 till etanol.
Detta är ett exempel på hur så kallade falska nyheter sprids och då är det inte på socialamedier eller andra konstiga ställen, utan en ”respekterad” tidning i många kretsar och detta som tidningen skriver så läses det troligen av många inom miljörörelsen, bland politiker och personer som jobbar med miljöfrågor på företag och i olika organisationer.
Jon Röhne skriver ”Eftersom processen är enkel, de nödvändiga komponenterna förhållandevis billiga och etanol redan är ett befintligt drivmedel har stora förhoppningar väckts om att kunna skala upp processen till industriell nivå.” vilket låter som ett stort steg framåt. Men han refererar inte till något annat än en kort videosnutt.
Sedan dök jag på två artiklar som har skrivit mer om detta ”genombrott”
Först var det Ugo Barbi som den 22 oktober skrev, ”Turn CO2 into ethanol”
Sedan skrev Robert Rapier den 27 oktober, ”Ethanol from Carbon Dioxide is still a losing Proposition.”
Som så ofta så finns det inga gratisluncher när det gäller energi, vilken Jon Röhne inte verkar förstå.
Artikeln finns här för alla att själv läsa.
Jag tror felet börjar här, när ett Pressmeddelande från DoE den 21 oktober hävdar ”Scientist Accidentally Turn CO2 to Ethanol”
Det är detta pressmeddelande som Jon Röhne läser och gör sin egen rubrik ”Omvandling av CO2 till etanol – så enkelt är det”, han hävisar inte ens till pressmeddelandet, för där finns en länk till Oak Ridge och till artikeln.
Forskarna själva har skrivit i artikeln så här:
“The overpotential (which might be lowered with the proper electrolyte, and by separating the hydrogen production to another catalyst) probably precludes economic viability for this catalyst.”
Så felet ligger inte hos författarna utan hos personer som skriver pressmeddelande och mottagarna av dessa som inte kollar fakta, men detta tar tid, kunskap och resurser.
Det går med säkerhet att säga att en process använder mer energi än vad som kommer ut.
Slutsatsen är att om någon hävdar en lösning för att omvandla luft, vatten eller koldioxid till ett bränsle så är det nödvändigt att mer energi går åt än som utvinns.
Hur många som har lurats av Aktuell Hållbarhet artikel går inte att veta men många hoppas på ett mirakel så att vi kan lösa klimatproblemet enkelt, på detta vis har bara Jon Röhne egentligen förvärrat och fördröjt processen enligt mitt förmenade. För hur många läser detta och hur många andra liknade fall finns det?
En lärdom är att Pressmeddelande och rubriksättning ska man ta med en stor nypa salt och inte sprida på olika sätt.
PS. Vi skrev om ett liknade fall för länge sedan.
__________________