Ekologi

Nobelpriset får ta en del av skulden till Finanskrisen

Print Friendly, PDF & Email

Nu när ”Nobelpriset i ekonomi” delas ut, så får det ta på sig en del av ansvar för den senaste finnaskrisen enligt Nassim Taleb författare till Boken ”The Black Swan”. I år går det till enligt SvD; Peter A Diamond, Dale T Mortensen och Christopher A Pissarides, med motivering, ”enligt DN; analys av marknader med sökfriktioner” Även SvT skriver om priset.Det handlar om riskhantering som flera har fått priset för och Taleb ser rött när dessa namn kommer upp, Harry Markowitz, William Sharpe, Robert Merton, Myron Scholes, Robert Engle, Franco Modigliani och Merton Miller. Dessa har utvecklad modeller för att hantera risker, vilket visade sig inte fungera så här i efterhand. Som han säger;

”There is no world in which these ideas can work mathematically”

Vi har förut kritiserat nationalekonomin för att inte vara en ”Vetenskap” och detta förstärker intrycket, och nu verkar det som priset till Nobels minne i ekonomi har gett legitimitet till undervisning på Universitet och Högskolor som till och med är skadliga för det ekonomiska systemet.

Det finns ett riktigt Nobelpris som fick en negativt påverkan på utvecklingen inom medicin, där priset gav legitimitet och fortsatt användning mycket längre än om inte priset hade delats ut. Det gällde medicinpriset 1949 för Lobotomi som gick till den portugisiske läkaren Egas Moniz. I Sverige drabbades ca 4 500 av detta pris.

Som flera har kommenterat så tar Nobelpriset skada av ekonomipriset.

Blame Nobel for crisis, says author of Black Swan | Reuters.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

7 Comments on “Nobelpriset får ta en del av skulden till Finanskrisen

  1. Det verkar ju helt galet det här, sänkt a kassa lägre löner , höjd hyra, höjda priser på allt man behöver för att leva. Detta leder till fattigdom och ren slaveri knappast till nya jobb. Vi lever i en galen värld och tid. Hur många lever inte i en belånad tillvaro och skuldsatta över öronen

  2. Tja, om de här gökarna har rätt borde då snarast alla bonusar och fallskärmar avskaffas. Detta enligt den gamla principen ”what’s good for the goose is good for the gander”. Ju mer vi sänker löner och ersättningar för företagsledningar, desto fler kompetenta sökande skulle vi få. Cool. Himla smart vetenskap det där med ekonomi…

  3. Ekonomer behövs!! De är nämligen de enda som får meteorologer att framstå som sanningsenliga.

  4. Är inte ett krav för vetenskap och forskning att man empiriskt efter många tester visar att hypotesen håller. Nationalekonomisk vetenskap beskriver för oss med hjälp av fikonspråk och logaritmer vad som redan har hänt i en komplex verklighet som ingen har grepp om. Men för den svenska jobblinjen ska bli en succé behövs fler nationalekonomer, som berättar för oss att sänkt A-kassa innebär att fler accepterar lägre löner och sätter fart på halta och lytta att söka jobb för att överleva.

  5. Men om det vore en ”Vetenskap”, borde inte man veta vilket typ av ekonomiskt system system vi har då?
    De flesta tror att vi har ett ”Fractional-reserve banking system” eller FIAT-system, men det är tydligen ett Kredit-Penningsystem, vilket betyder att först skapas krediter senare skaffas reserverna fram.
    Detta betyder att vårt Kredit-Penningsystem har en litet subsystem som är fractional-reserve banking system”, det är en rätt stor skillnad mot gängse uppfattning. Och det spelar ingen roll hur FED gör med sina QE, det är ändå för lite för att påverka systemet, eftersom krediterna är många gånger större.

  6. Det är nog rätt svårt att förutsäga hur solsystemets planeter kommer att röra sig trots att dom bara är åtta eller nio och saknar egen vilja. Världen har i runda slängar 6 miljarder människor som kan göra ekonomiska val. Det är inte så konstigt att det är svårt att fastställa teorier om hur dessa människor beter sig.

Comments are closed.