Ekonomi

Alternativ valuta

Print Friendly, PDF & Email

Ett program om en alternativ valuta, BitCoin. Det är en digital valuta som finns som på Internet med så kallad Peer to Peer (P2P) teknik.

Fördelarna ska vara decentraliserad, global, enkla regler och låga avgifter. Det finns än så länge inte så många användare men det växer tydligen. Det är ett open source projekt så alla ska kunna kontrollera programmen. Till skillnad från fiat pengar som centralbanker kan manipulera och som skapas med skulder, så skapas BitCoin i en förutbestämd takt av ca 50 BitCoin per 10 minuter och efter 4 år så minska takten med hälften. Detta för att efterleva utvinningen av råvaror som också minska med tiden.

Andresen on BitCoin and Virtual Currency | EconTalk | Library of Economics and Liberty.

Uppdaterat 24 juli 2011: SvD skriver att politiker i USA vill förbjuda valutan, då den kan användas till handel med narkotika, detta är troligtvis bara en ursäkt, sanningen är att den hotar bankerna. Annars skulle även dollar förbjudas vilket är den vanligaste valutan i narkotika handeln.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious