Godmorgon världen sände i söndags ett 11 minuters program om vad som händer med samhället och medborgarna, när den billiga oljan tar slut. Eller mer korrekt när bristen på olja blir så allvarlig att vår tillväxtbaserade ekonomi börjar hacka och gå i stå.
Forskaren Alf Hornborg bl a författare till boken ”Myten om maskinen” pratar om sammanbrott av ett samhällssystem, det har hänt förut, och exemplifierar med romarrikets fall. Där kostnaderna för arméerna till slut blev övermäktiga och ledde fram till en slutlig kollaps av imperiet.
Styrelsemedlemmen i ASPO Sverige och doktorand i ekonomisk historia, Daniel Berg, tog upp konsekvenserna av peakoil och postpeak bl a för vår livsmedelsförsörjning och våra transporter. Han tror själv att det blir en kamp om oljeresurserna med flera oljekrig. Han menar att läget är mycket allvarligt då vi sedan 2005, inte förmår öka produktionen av olja i världen.
Dessutom har programmet ett kort inslag om lajvrörelsen, som tränar redan nu inför en samhällskollaps och kör levande rollspel som simulerar en värld som brutit samman och vad som då kommer att bli aktuellt för medborgarna t ex en svunnen boendekomfort och framför allt odling av egen mat.
Permakulturodling får också ett stort utrymme, eftersom just matfrågan snabbt kommer att bli akut i ett skarpt läge. Allt fler måste flytta ut på landet, tror Esbjörn Vant, som berättar om att man tagit fram flera olika modeller på skogsträdgårdar för hushåll, beroende på växtzon. Allt för att underlätta ett kommande organiskt sätt att odla och tänka för många människor.
Esbjörn Vant menar att det inte kommer att bli enkelt, men det gäller att ”bereda jorden” och skaffa sig ett tankemönster för en förändring.
Lyssna: Oljans slut
__________________