Ekologi - Ekonomi - Energi - Politik

Oljan håller inte på att ta slut som SVT påstår!

Print Friendly, PDF & Email

Igår började SVT visa den norska dokumentärserien, ” Kampen om Arktis” i fyra delar från 2010. Ett mycket lovvärt försök att skingra dimmorna och räta ut frågetecknen kring hur mycket olja och gas som verkligen finns i Arktis. Och hur en eventuell exploatering av dessa fossila tillgångar kan komma att påverka det marina livet runt nordpolen och faran för ökade politiska och militära spänningar i området.

Låt mig säga att upptakten var allt annat än lyckad. Redan i introduktionen av serien så halkar redaktionen på SVT snett, genom att förstärka myten om att oljan börjar ta slut. På hemsidan står:  ”Samtidigt som behovet av olja och gas ökar på hela jorden, så håller tillgångarna på att ta slut.”  Inget kan vara felaktigare. Oljan håller inte på att ta slut!

Däremot så minskar produktionen av olja i världen, främst för den fina oljan crude oil, där maximal utvinning inträffade år 2006 enligt IEA:s rapport WEO 2010. Just nu är är hotet det höga oljepriset. Världsekonomin har svårt att klara ett oljepris över 100 dollar per fat så länge till, vilket kan leda till att oljepriset exploderar, varnar bl a Nordeas oljeanalytiker.

Den globala oljeproduktionen har under många år legat och fluktuerat på samma nivå, bl a tack vare att etanol och fossil gas börjat inkluderas i publicerade siffror. Ett kreativt inslag av IEA för att ”hålla uppe” produktionssiffrorna, så vi slipper oroa oss?

Det som borde oroa svenska myndigheter, främst Energimyndigheten och våra politiker är minskad produktion i de länder som vi importerar vår olja ifrån. Norge, Danmark och Ryssland som står för ca 80 % av vår import. Det norska Oljedirektoratet har medgett att norsk olja minskar med 7 % årligen. Och detsamma gäller för Danmark. Hur länge till kommer vi att få  importera olja från Norge och Danmark? Snart behöver man all olja själv för att klar sitt energibehov! Även norsk fossilgas når sin maximala produktion (peakgas) år 2020, betydligt tidigare är beräknat. Att då som Energimyndigheten ducka för problemet och hänvisa till marknaden med motiveringen att den som har pengar får alltid köpa olja, är både oansvarigt och kortsiktigt. Dax att byta generaldirektör?

Som tidigare SVT-medarbetare på klimat- och energibloggen Ställ om, tycker jag det är beklagligt att redaktionen för programmet ”Kampen om Arktis” inte kan skilja på ”slut” och ”brist”. Nu känner jag inte till hur formulering såg ut i den ursprungliga norska speakertexten, men det är i detta sammanhang inte relevant. Här behövs en skärpning så att vi slutar odla myten om att oljan börjar ta slut. Det ger helt fel signaler till medborgarna och försvårar den omställning av samhället till mindre mängd energi, som vi kommer att tvingas gå igenom, vare sig vi vill eller inte.

Programmet ”Kampen om Arktis” är för tidigt att recensera, men det som basunerades ut kändes inte riktigt aktuellt.  Påståendet att ”I Arktis finns fortfarande stora mängder gas och olja.” överensstämmer inte med den bild som forskarna på Globala energisystem i Uppsala förmedlar, när de undersökt de geologiska möjligheterna för gas och olja i Arktis. Jag återkommer till detta när jag sett fler program.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

Under åren 2005-2008 jobbade jag med ett omtalat projekt ”Konsumera smartare och minska växthuseffekten” inom Stockholm stads handlingsprogram mot växthusgaser. Slutrapporten kom hösten 2008. I projektet ingick 60 hushåll, som deltog i arbetet med att ta reda på om det går att förändra sin konsumtion och livsstil så att den blir energi- och koldioxidsnål. Därefter var jag anställd på SVT och klimat- och energibloggen Ställ om, där SVT för första gången öppnade ett fönster och förde en dialog med tittarna kring våra stora ödesfrågor. Hur ställer vi om vårt samhälle till mindre mängd fossil energi utan att vår välfärd kollapsar. Projektet Ställ om avslutades vid årsskiftet 2009 och fanns som ett välbesökt digitalt arkiv men är nu nedsläckt. Under 2011 arbetade jag med organisationen Omställning Sverige, som jag var med och introducerade i Sverige sommaren 2008. I projektet Konsumera Smartare lyckades vi visa att familjerna genom mer kunskap kunde göra fler aktiva val, som ledde till minskade utsläpp av växthusgaser högst påtagligt. Många upplevde också att när man gör nåt konkret så blir vardagsstressen och klimatångesten mindre. Om man ska förändra sin konsumtion och livsstil för mindre utsläpp av växthusgaser, så räcker det inte med tips och goda råd. Då behövs framför allt stöd i form av goda exempel och dialog med andra likasinnade. För att klara framtidens utmaningar behövs ”en mental klimat-och energiomställning”. Det betyder att fler måste förstå och förbereda sig inför de tuffa beslut och förändringar som kommer om samhället ska klara av att ge våra barn och barnbarn ett drägligt liv. Det är också dags att punktera de myter som florerar om energi, mat, transporter och framför allt hur dyrt och besvärligt det blir om vi ställer om. Vårt vardagsliv kommer knappast att bli sämre, men definitivt mycket annorlunda. De produkter vi använder materialiserar sig inte av sig själva i våra hem och butiker. Utan de har en lång förhistoria. Som det är hög tid att vi tar till oss. För att kunna tillverka varor t ex en bil behövs energi, vatten, stål, plast och textil m.m. Dessutom fabriker, distributions- och avfallssystem. För att komma tillrätta med bilens utsläppsproblem måste man se hela förloppet, från råvaror, tillverkning, användning och återvinning, alltså belysa hela produktens livscykel. Idag pratar vi nästan enbart om de utsläpp som uppstår när vi använder våra bilar, m a o bränslet, inte om de stora utsläpp som sker när bilen tillverkas. Dessa dolda utsläpp kan vi inte friskriva oss ifrån bara för att de sker i ett annat land. Utsläppen är, oavsett var de sker, vårt ansvar som brukare och konsumenter. För mig framstår det allt tydligare att vi inte enbart har en finansiell kris. Utan det är en kris som består av tre delar: en energi-, en ekonomi- och en ekologisk kris. Tillgången på billig fossil energi som olja, kol och gas, de senaste 60 åren, har varit en förutsättning för vår ständiga ekonomiska tillväxt. En av många konsekvenser av denna ständiga tillväxt är klimatförändringarna. Våra ekologiska system orkar inte längre ta hand om våra utsläpp. Dessutom börjar vårt naturkapital sina. Det blir allt svårare att få fram nya mineraler, spårämnen, kol, olja och naturgas etc. Vi kan inte lösa dessa tre kriser var för sig utan måste börja ställa om till ett samhälle där vi ser begränsningar, men också helheten och samordnar våra gemensamma resurser på ett mer rättvist sätt. Jag hoppade så länge sajten ”Ställ om” var uppe kunde bidra bidra med lösningar, goda exempel på vad som händer runt om i Sverige och stimulera till en dialog där man inte fastnar i problem och elände, utan verkligen påbörjar en omställning här och nu i stort och smått. I 25 år jar jag jobbat med miljö- och resursfrågor, både som anställd och egen företagare. Har en filkand-examen i ekonomi och samhällsvetenskap från Uppsala universitet. Utbildare och författare till flera böcker bl a ”Living Dreams om ekobyggande och hållbar livsstil”. Diplomerad marknadsekonom och kommunal klimat- och energirådgivare. Utbildad handledare inom Det Naturliga Steget, EMAS och ISO 14001. Vill du boka mig som föreläsare, för seminarier, workshops ring 0735600819 eller martin.saar@live.se Har de senaste åren genomfört över 100 seminarier kring de tre E.a Energi-Ekonomi och Ekologi och hur vi kan ställa om samhället för att möta de samhällskriser som knacka på dörren ....

12 Comments on “Oljan håller inte på att ta slut som SVT påstår!

 1. Ja, det är mycket missförstånd bland medier och andra… Jag tror inte ens det är säkert att vi kommer uppleva ngn brist på olja, iaf. inte i ett kortare perspektiv. Jag tror att de främsta symptomen på peak oil kommer att vara problem inom bank/finanssektorn, låg-negativ tillväxt, hög arbetslöshet. Kort och gott peak oil kommer främst manifestera sig som en ekonomisk kris.
  /Mats L
  ASPO Sverige

 2. Så sant så sant, men det innebär att SVT och andra inte får dupera oss och få oss att tro på något som varken är sant eller relevant! Olja i Arktis enligt Globala Energisystem är minst sagt en hype! Mao en disaster.

 3. Men Martin, håller du på att bli senil? Det är klart att oljan håller på att ta slut. Det har den gjort sedan innan den stängdes in av sedimentära bergarter redan för typ 180 miljoner år sedan och bortåt 100 miljoner år till efter det. Oljan äts av bakterier och vanlig kemisk oxidation och har MYCKET svårt att överleva så att vi människor skall kunna använda den. En brutal gissning är att +99% av all olja som bildats tagit slut redan innan människor börjat använda den. Sen satte vi igång att pumpa och bränna och har inte precis tillfört några nya tillgångar. Så, Martin, oljan håller VISST på att ta slut. Och det har den gjort i mer än hundra miljoner år.

 4. De citat som jag hittade i programmet:
  ”Energitillgångarna i resten av världen är på väg att ta slut.”

  ”Problemet är att det snart inte finns någon olja kvar, De flesta av världens stora oljefält har nått sin produktionstopp.”

  ”I andra delar av världen töms nu ojereservern.”

  Det utelämnar väldigt mycket, bakgrunden är värd en egen programserie, men för att bara vara tre meningar får det i alla fall fram den ekonomiska pressen.

 5. Magnus, det är klart att jag utelämnar mkt, men de fakto citerar jag det som skrivs och sägs i programmet. Här föreligger inget fabulerande som du är så bra på.

 6. Martin, du sett programmet?
  http://svtplay.se/t/162431/kampen_om_arktis
  Nu har jag dubbelkollat och noterat tiderna för citaten

  00:22
  ”Energitillgångarna i resten av världen är på väg att ta slut.”

  01:35
  ”Problemet är att det snart inte finns någon olja kvar, De flesta av världens stora oljefält har nått sin produktionstopp.”

  34:36
  ”I andra delar av världen töms nu ojereserverna.”

  Min favoritvision inom de politiska begränsningarna för den här konflikten är att framförallt Norge men även Sverige och Finland investerar i infrastruktur som gör det enklare och lönsammare att placera exploateringsindustri i Norge än i Ryssland. Om större delen av kapprustningen går till civila infrastrukturinvesteringar i stället för vapen kan Norge tex ha en kustjärnväg utmed hela landet, bättre elnät och mer elproduktion när oljan och gasen är slut och visar det sig att det inte finns några större mängder har de i alla fall byggt något som har ett bestående värde.

  Om du har tips om hur man kan fabulera ihop den visionen så den tar sig riktigt bra är jag tacksam för tips.

 7. Magnus, jag nämner ju redan i ingressen om introduktionen av denna serie och vad som skrivs på SVT:s hemsida och länkar dit. Därifrån har jag oxå plockat citaten.
  När det gäller Norges ”kloka” investeringar, så har jag ingen överblick. Vet bara att den norska oljefonden är hårt knuten till dollarn och amerikanska statspapper (och att fonden sjönk mkt i värde 2008). Om det är bra eller dåligt att vara så hårt knuten till dollarn är svårt att säga. Betr norska oljeinvesteringar för framtiden så råder delade meningar. Vet bl a att norsk elproduktion inte är tillräckligt utbyggd utan att danska kolkraftverk står för backupen!

 8. Om vi nu diskuterar hur Norge har förvaltat sina oljetillgångar så kan man konstatera att de bytt deras olja mot papperspengar. Halva ”statens pensjonsfon utland”, populärt kallad oljefonden, är statsobligationer, resten har investerats på börser runt om i världen. Detta är fö. världens största sovereign wealth fund. Situationen är snarlik för somliga exportörer i mellanöstern. Vad händer med värdet på detta den dag marknaden internaliserar att nu är det no more tillväxt? Läste ni förresten Öhmans fondkommisions chef som varnar för medioker tillväxt framöver?

  http://www.dn.se/debatt/staten-kan-tvingas-skjuta-till-pengar-till-pensionerna

  Jag vill inte gärna skriva norrmännen på näsan hur de skall förvalta sina pengar, men jag håller med Magnus Redin här, det hade varit smartare att begränsa utvinningen till en nivå som ger landet ett bra välstånd, investera i hållbar infrastruktur och låta bli att samla papperpengar på hög. Samma gäller vissa stater i mellanöstern. Vissa exempel på hur de använder energi & pengar ter sig rent groteska.

 9. Vi kan dra den ganska intressanta slutsatsen att programmet ger två olika intryck, ett på de som bara ser utsändningen och ett annat på de som läser webmaterialet.

  Norrmännens problem är att de byggde upp sitt elnät som flera öar där nästan alla har gott om vattenkraft och backup genom mycket stora vattenmagasin. Detta överskott och säkerhetsmarginal började de sedan använda för industri och export utan att bygga ut stamnätet mellan områdena. När de har exporterat sin säkerhetsmarginal blir de beroende av importerad el de år som det är lite nederbörd och den elen kommer mestadels söderifrån från Dansk kolkraft och även Tysk och österifrån i en handelskedja Sverige, Finland, Ryssland som till stor del slutar i de otrygga RMBK reaktorerna i Sosnovy Bor utanför St:Petersburg.

  Att exportera sina säkerhetsmarginaler och få högre priser är även något som har skett i Sverige.

  Det norrmännen behöver göra är att isolera sina elvärmda hus, installera värmepumpar, bygga fjärrvärmenät i städer, uppgradera gamla och bygga nya högspänningsledningar och bygga mer vattenkraft och vindkraft. Om de bygger en massiv elöverföringskapacitet och pumpkraftverk kan de sälja balanseringseffekt till nordvästra kontinentala Europa som är förtjusta i vindkraft. Sedan skulle det även passa perfekt med några kraftvärmereaktorer i Oslo.

  Om norrmännen inte slösar bort elen har de en uthållig exportvara och grund för sitt samhälle under oöverskådligt lång tid. Det är även för det långa perspektivet som jag anser det vara en bra idé med en eldriven kustjärnväg som garanterar att det förblir driftsmässigt billigt att frakta gods och resa genom hela Norge.

 10. Hej Magnus!
  Det här är ju en nonsensdiskussion. Jag vet inte vad det är för ”två olika intryck”, du syftar på och vad det är vi kan vara överens om.

  Mitt inlägg handlade om hur man beskriver peakoil och oljesituationen i världen och inget annat. Du har ju själv loggat vad de säger: ”Problemet är att det snart inte finns någon olja kvar” och jag vänder mig mot den formuleringen liksom: ”Samtidigt som behovet av olja och gas ökar på hela jorden, så håller tillgångarna på att ta slut.”
  Är det inte samma innebörd?
  Jag har valt att inte recensera detta första program, vilket jag oxå skriver utan vill se fler avsnitt först.

 11. Hans mest kanda citat ar foljande.. The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function. Oversatt till svenska blir det sa har.. Den manskliga rasens storsta tillkortakommande ar var oformaga att forsta exponentialfunktionen. 72-regeln ar viktig for att hjalpa oss manniskor som har svart for att forsta exponentialfunktionen att inse inneborden av tillvaxt. Kompletterar man med 70 som ar jamnt delbart med 1 2 5 7 10 och 14 sa har man tackt in de vanliga procentsatserna 1-10 och far foljande tabell over ungefarliga dubblingstider…OkningstaktFordubbling efter antal ar.1 72.2 36.3 24.4 18.5 14.6 12.7 10.8 9.9 8.10 7.12 6.Sa nar vi laser att med 5 3 i ar sa innebar en avrundad takt pa 5 att Sveriges BNP skulle fordubblas pa 14 ar 70 5 . Fran 2010 cirka 3200 tigrar till ar 2024 bara 1600 tigrar kvar i det vilda…I december 2010 producerade Norge enligt 2138 000 fat olja NGL och kondensat per dag jamfort med 2347 000 fat per dag i december 2009 vilket innebar en minskning pa 9 pa ett ar.

Comments are closed.